"Хитрият Лотар без съмнение е погледнал първо къде точно се намира България в световната ранглиста на ФИФА и виж ти - открил е, че тя е 54-та - т.е. значително по-напред от Американска Самоа, която е 203-та."

Малко са медиите, които гледат на новината сериозно, или по-скоро неутрално. Едно от тези издания е "Ди Велт". Вестникът съобщава, че договорът на 49-годишния Лотар Матеус е едногодишен с опция за удължаване с още две години, и че първата му задача е свързана с мача от квалификациите за Европейското - на 8 октомври срещу Уелс, предаде Гонг.

Лотар Матеус ще получава 360 хиляди евро годишна заплата
 
Намери се кой да купи "непродаваемия" треньор В. "Зюддойче Цайтунг" и агенция ДПА отбелязват, че бившият футболист с рекорден брой изяви /150/ като треньор е демонстрирал предимно посредственост и качества на вагабонтин. Ако в Германия Матеус не се ползва със славата на добър треньор, в България уважението му е гарантирано - пише още изданието. С това обаче се изчерпват общо взето неутралните оценки.

Като цяло преобладават иронично-саркастичните коментари за досегашните изяви на Матеус като треньор. Не липсват и задявки с личния му живот. Съвсем доскоро германските медии споменаваха Матеус единствено в контекста на новата семейна драма в четвъртия му досега брак, свързващ го с 26 години по-младата Лиляна.

Силно подигравателен е "Бадише Цайтунг", който пише, че Матеус отива в България, защото при търсенето на нова работа в интернет бил изписал "България - възможности за брак". Още от първия сайт, отворил се пред очите му, той разбрал, че там може да намери истинската любов. Пита се само - злорадства вестникът - какво ще прави с Лиляна...

Същото издание съобщава, че във Франкфурт и Нюрнберг имало истински бунтове на фенове, които разбрали, че клубовете им преговарят с Матеус за треньорски пост.

"Райнише Пост" също изобилства от иронични подмятания за тренора, който в Германия е смятан за "непродаваем". Изданието пише, че Матеус е човек, който рядко изпълнява договорните си задължения. Във Виена бил уволнен, после самоволно напуска Партизан Белград, а от Атлетико Паранензе в Бразилия се отказва още на първия месец, по семейни причини...

Лотар - майстор на крилатите фрази "България е новият му шанс да докаже качества, за които е убеден, че са важни, но не и когато трябва да ги спазва самият той" - пише "Райнише Пост".

Булевардният "Билд Цайтунг" дори пуска на сайта си анкета с въпрос: Смятате ли, че Матеус ще има успех в България? Отговорите отдолу са почти единодушни и се простират между "Не, в никакъв случай" и "Явно не са намерили друг глупак".
Не по-малко интересни са подборките от "крилати изрази на Матеус", предлагани по сайтовете на медиите. Ето две от тях: "Важното е в продължение на 90 минути с пълна концентрация да се мисли само за... следващия мач" или "Сигурен съм, че до няколко месеца ще науча английски толкова добре, че да може да ме разбира всеки втори германец." В този ред на мисли - успех и бон воаяж!