Гришо победи след много здрава битка на полуфинала в Бризбейн кипърския тенисист Маркос Багдатис, с 6:3, 5:7, 7:6. Точни сервиси, мощни удари и отлично движение по линията, и цели 12 аса донесоха успеха за Димитров, който вече има две победи от три срещи с Багдатис, припомня Гонг.

Мачът продължи 2 часа и 35 минути и коства много на българския талант – и физически сили, и характер. През миналата година Гришо три пъти игра полуфинал на ATP, но едва днес, на 5 януари 2013-та, успя да стигне до директен мач за титлата, в австралийския турнир, подготовка за Australian Open.

На финала българинът ще има за съперник или първият в схемата Анди Мъри, или своя партньор на двойки в турнира – Кай Нишикори. По-късно днес, Димитров и Нишикори ще играят и мач на двойки.

Анди Мъри ще спори с Гришо за титлата в Бризбейн

В полуфиналната си среща на сингъл, Гришо тръгна отлично и спечели първите три гейма, с ранен пробив, но постепенно Багдатис влезе в мача, и започна ожесточена борба за всяка точка. Четвъртият и петият гейм се решиха след поредица равенства, при които обаче предимството в повечето случаи бе на страната на българския тенисист.

Григор отстъпи в четвъртия гейм, но след това взе петия, за да поведе с 4-1, и да очаква сервиса на Багдатис. В този шести гейм Григор отново стигна до точка за пробив, след което позволи на кипъреца на няколко пъти да стигне до предимство, и в крайна сметка да се върне до 4-2.

Своят сервис гейм Димитров поде по хубав начин, и отново предостави шанс на Багдатис да изравни, и да стигне дори до шанс за пробив. Все пак, Гришо приключи подобаващо частта до 5-2 с мощен ас. С новите топки Багдатис взе по-бързо следващия гейм за 5-3.

В решителния момент, да затвори сета, Гришо бе фантастичен, и с помощта на два пъти на ястребовото око, дало топката вътре, спечели с 6-3. Първият сет продължи 44 минути, а Димитров го затвори както умее - с ас, като така записа на сметката си шест директни точки от сервис само в тази част.

Двамата тенисисти си размениха по един гейм, преди Григор да стигне до първия си пробив във втория сет, само след 11 минути игра. Багдатис върна веднага пробива, и сервира в петия гейм, за да го спечели. След кратко колебание в изявите на българския талант, той успя да се пребори и да вземе своето в шестия за равенство - 3-3.

Следващите четири гейма минаха бързо, като и двамата тенисисти спечелиха своите сервиси, до 5-5. Багдатис обаче взе следващите два гейма в мача, и след 46 минути от втория сет, го спечели със 7-5, след двойна грешка на Димитров.

В третия сет и двамата вече играеха по-внимателно, като се пазеха от пробиви, и логично стигнаха до поредица равенства, и 6-6 гейма, оставили мачът да се реши в тайбрек.

В тези решителни мигове се видя вече характерът, изграждащ се в Григор Димитров, и той поведе с 4:2 точки, но Багдатис отново изравни – първо до 4:4, после 5:5. Тогава кипърецът прати два поредни удара в аут, не успявайки да укроти топката пратена му от Гришо, и с това българинът се класира на финал!