Малко повече от три седмици преди старта на подготовката селекционерът на женския национален отбор Георги Божков обяви своите избранички, които ще се борят за първото място в Група В от 7 до 9 юни в първия квалификационен кръг за Евробаскет 2015.

Тимът ни ще се изправи срещу Словения (7 юни) и Швейцария (9 юни), като домакин на квалификацията е Самоков. Само първото място в класирането групата осигурява място в следващата фаза, като победителите от четирите предварителни групи ще спорят за едно място на Финалите след 2 години.

Божков събира отбора на 15 май в Самоков за началото на подготовката. Тимът ни ще изиграе четири контроли – на 23 и 26 май в Рим срещу участника на Евробаскет 2013 - Италия, а на 1-ви и 2-ри в Самоков ще гостува Гърция.

Ето какво каза Георги Божков преди старта на кампанията:

- Г-н Божков, обявихте състава, говорихте ли предварително с всички момичета, които ще получат покани?

- Да, с всички вече съм говорил и всички приеха поканата. Нормално е това да се случи. Да те повикат в националния отбор е голямо признание, но и задължение. Живот и здраве, дано няма контузии в оставащите мачове до края.

- Прави впечатление отсъствието на Жаклин Златанова, която се възстановява от травма. Следите ли нейното състояние?

- Жаки претърпя втора операция, което е страшно неприятно. Тя ще липсва много, защото натрупа много опит в последните години и стигна много високо ниво, освен това може да играе на няколко позиции, справя се отлично с играта един-на-един. Дано бързо се възстанови и скоро да започне пак да играе.

- Завръща се Евелина Гунева…

- Ева е много опитен състезател и изключителен атлет. Ще разчитам много на нейния опит, който натрупа в различни шампионати, и да помогне на по-младите състезателки. Имаме няколко доста опитни момичета и ще се стремим да създадем сплав между опит и младост.

- Както винаги въпросът с натурализираните играчи е актуален. В обявения състав липсват такива играчи, каква е ситуацията с тях?


- Говорил съм и с двете американки, които в последните години се включиха в националния отбор – Ноел Куин и Доника Ходжис. Те в момента играят на много високо ниво. За съжаление и двете имат договори с отбори в WNBA. И двете проявиха желание да играят за България, но ангажиментите им Зад Океана не го позволяват – сезонът там започва на 24 май, а нашите квалификации – няколко дни по-късно. И двете допринесоха много за националния отбор през миналите години, особено Доника Ходжис.

- Ясна е и програмата за подготовка, разполагате с малко време…


- Да, за съжаление времето за подготовка наистина е крайно недостатъчно. На практика ще разполагаме с едва 20-на дни. Но в общи линии това време ще имат всички отбори – и тези в допълнителните квалификации, и тези, които ще играят на Евробаскет. Дано нашите момичета, които по-късно свършват клубните си ангажименти, са в добра форма, а приключилите по-рано – да са отпочинали и свежи. Започваме от нулата, имаме много работа да свършим, да изградим отборна игра… Но най-важното на този етап е всички на 15 май да дойдат здрави в Самоков.

- Как се стигна до избора на съперници в контролите – Италия се готви за Евробаскет, Гърция също е класен отбор…

- Да, и двата ни съперника са класни отбори. Аз обичам да играем със силни противници. Търсихме най-добрите варианти за нас – за два мача в Самоков и два мача навън. Италия беше оптимален вариант за нас и съм доволен от програмата на контролните мачове.

- Щабът ви готов ли е с разузнаването на Швейцария и Словения?

- Ще работим с голям щаб, както винаги съм харесвал. В него консултант ще е Петко Маринов, а помощници Стефан Михайлов и Божидар Гьорев. За съперниците в групата мога да кажа, че и двата тима на последните квалификации се представиха по-добре от нас. Последния етап от разузнаването обаче предстои – трябва да видим мачовете им по време на подготовката им, да видим имат ли промени в съставите от миналата година, за да се подготвим добре.

Ето и момичетата, които Георги Божков ще събере на лагер на 15 май в Самоков:


АНЕТА МИТЕВА ("Нефтохимик"), ВЕРА ПЕРОСТИЙСКА, ДАНИЕЛА ПЕТЕВА ("Левски"), ДИМАНА ГЕОРГИЕВА, ЕВЕЛИНА ГУНЕВА ("Герника", Испания), ЕКАТЕРИНА ДИМИТРОВА ("Шарлевий", Франция), ЗОРНИЦА КОСТОВА ("Дунав8806"), МИЛЕНА ТОМОВА ("Монтана"), РАДОСЛАВА БЪЧВАРОВА ("Левски"), РАДОСТИНА ДИМИТРОВА ("Дунав8806"), РАЛИЦА НАНЕВА ("Берое"), СТЕФКА МИТЕВА, ХРИСТИНА ИВАНОВА ("Левски"), ЦВЕТОМИРА ШАРЕНКАПОВА ("Дунав8806").

Старши треньор – Георги Божков

Консултант – Петко Маринов

Треньори – Стефан Михайлов и Божидар Гьорев

Мениджър – Йоана Георгиева

Лагерът на тима започва на 15.05. в Самоков. Между 23.05. и 26.05. отборът играе две приятелски срещи с Италия в Рим, а на 01 и 02.06 - два мача с Гърция в Самоков, предаде БГНЕС.