Куриозно обаче те бяха на път да се окажат недостатъчни, ако не бяха феноменалните изяви на Виктор Валдес срещу вълнуващите изпълнения на домакините.

Шампионите на Испания очаквано започнаха с атакуващо трио Неймар – Меси – Педро, след кат Алексис Санчес бе оставене извън групата. Сеск Фабрегас пък определено успя да замести получилия почивка Шави в халфовата линия, като именно той асистира за първия гол.

Полузащитникът изведе Меси по идеален начин и "десетката" с лекота преодоля Диего Алвес. Диктовката на "Барса" продължи и гостите натиснаха за втори гол, но останаха слепи за тревожните сигнали като удара на Дорлан Пабон в 37-ата минута. Тогава нападателят бе изпуснат почти сам срещу Валдес, но стражът на гостите отрази с вещина диагоналния му удар.

Почти веднага след това каталунците получиха неочакван подарък. Евер Банега загуби кълбото от Сеск Фабрегас в своята половина, а последният веднага потърси Меси в предни позиции. Аржентинецът с лекота се изплъзна от опеката на Адил Рами и с шут по тревата до лявата греда препарира вратаря.

Впечатлението, че двубоят е свършил се затвърди след само още две минути и в 41-ата Сеск пусна пас наляво към Неймар, последният тръгна по границата на наказателното поле и с точен пас намери Меси, който мушна кълбото под плонжа на Алвес.

"Барса" определено притъпи бдителността си след светкавичните два гола, а Еледер Пощига се възползва от това по невероятно красив начин. Жоао Перейра се спусна по дясното крило в 45-ата минута и центрира зад точката на дузпата, където португалският му сънародник със зрелищна странична ножица насочи топката в горния ляв ъгъл.

Шоуто на тарана съвсем не бе приключило и в добавеното време на първата част той се пласира най-добре при центриране от корнер вдясно от вратата на Валдес. Пощига изскочи на първа греда и с хубава парабола прехвърли Валдес, като насочи топката до лявата греда.

Първите десет минути след паузата "Барса" почти не направи опит за атака, очевидно още в шок от развръзката на първата част. "Валенсия" обаче пропусна моментът да натисне и това върна увереността на отбора, воден от Херардо Мартино.

В 64-ата минута Неймар с перфектно центриране от левия фланг сложи топката на главата на Педро, но от 6-7 метра нисичкият играч я насочи покрай десния стълб.

Шоуто обаче остана за заключителните 10 минути, когато Жонас удари десния стълб с техничен удар от вътрешността на дъгата. Повторенията показаха, че Валдес е успял да отклони минимално топката, която иначе влиташе в долния му ъгъл.

Малко преди него пък Меси бе пропуснал поредния удобен шанс да убие интригата, като пас с пета на Неймар освободи много пространство пред Жорди Алба, който намери аржентинеца, но последният шутира на сантиметри от десния стълб, предаде Гонг.

В 86-ата минута страхотно подаване на резервата Кристиан Тейо намери Жорди Алба сам срещу Алвес, но крайният бранител стреля нескопосано и вратарят изби.

Меси веднага връхлетя на кълбото и го изпрати с всичка сила към мрежата, но стражът на Валенсия вече се бе изправил и спаси отново.

В крайна сметка до нови попадения не се стигна и "Барселона" запази лидерската позиция с 9 точки, колкото още три отбора – "Реал Мадрид", "Атлетико Мадрид" и "Виляреал".

Въпреки страхотната си игра в мача, "Валенсия" се смъкна до 11-ото място със само 3 точки в актива си.