Фетел не пожела да изпълни отборните заповеди и да пропусне пред себе си Даниел Рикардо по време на днешното Гран При на Китай. Германецът прие много тежко нареждането от бокса в 24-ата обиколка, малко след като бе задминат от Нико Розберг.

Тогава инженерите му казаха да позволи на Рикардо да го задмине, тъй като темпото на младия австралиец бе много по-добро. Фетел обаче си направи „оглушки“, поради което неговият съотборник информира бокса, че започва маневри за изпреварване.

"Себастиан пусни Рикрадо, пусни Даниел пред теб, той е по-бърз", съобщиха от падока.

"Жалко за него", бе отговорът на шампиона.

Не за първи път Фетел пренебрегва нареждания на своите състезателни инженери, като за последно това се случи през миналия сезон. По време на гран при на Малайзия двамата получиха инструкции към какъв режим на работа на двигателя да преминат, но германецът не се съобрази и отне първото място на Уебър.

Днес в крайна сметка след няколко обиколки Рикардо все пак мина пред съотборника си, но забавянето се оказа фатално в битката му за третото място с Фернандо Алонсо.

Испанецът от Ферари успя да финишира на 1,2 секунди пред австралиеца, който каза след края: "Още една обиколка и щях да съм трети."

Фетел от своя страна пък заяви, че е спазил инструкциите на отбора и е дал път на Рикардо.

"Той не ме изпревари, аз го пропуснах. Нямаше смисъл да го задържам. Той беше много по-бърз и трябваше да го пусна", бе коментарът му.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер успя да запази спокойствие въпреки напрегнатата ситуация.

"Заповедите дойдоха, защото искахме да се представим по-добре. Ние мислим как да постигнем по-добри резултати за отбора. Формата на Себастиан се дължи на това, че той не може да "чете" колата както преди, но щом започне да го прави, ще си върне старото ниво.

Рикардо? Какво да кажа за него – напълно надминава очакванията ни. Той е толкова спокоен в състезанията, че все едно е на разходка в парка. Знаехме, че е бърз, но засега наистина надминава очакванията ни", заяви Хорнер, цитиран от Гонг.