Каталонците спечелиха дербито на 34-тия кръг на испанското футболно първенство срещу "Атлетик" /Билбао/ с 2:1 пред 57 090 зрители на стадион "Ноу Камп". Така "Барселона" запази шансовете си за титлата в Испания - каталонците излязоха на второ място във временното класиране с 81 точки, на четири точки след лидера "Атлетико" /Мадрид/, който има 85 точки.

"Реал" /Мадрид/ е на третото място със 79 точки, но и с един мач по-малко, а "Атлетик" /Билбао/ е на четвъртото място с 62 точки. До края на испанското футболно първенство остават още 4 кръга.

Футболистите на "Барселона" измъчиха своите привърженици, доста по-малко от обичайното, заели места по трибуните на "Ноу Камп". В 50-та минута след грешка на защитника на домакините Марк Бартра топката попадна в Аритс Адурис, който с точен удар по тревата изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратаря на каталонците Хосе Пинто - 1:0 за "Атлетик" /Билбао/.

Веднага след гола запалянковци на "Барселона" започнаха да размахват бели кърпички, което означава искане за оставка - по всяка вероятност на старши треньора Херардо Мартино.

"Барселона" обаче стигна до волева победа в рамките на само две минути. В 70-та минута след пробив по десния фланг на Дани Алвеш и разбъркване в наказателното поле на гостите топката попадна в Педро Родригес, който изравни резултата - 1:1.

А в 72-та минута Лионел Меси с точен удар от фаул от границата на наказателното поле изпрати топката в мрежата на Горка Ирайрос - 2:1 за "Барселона", при който резултат прозвуча и последният съдийски сигнал.

Това бе гол номер 26 на Лионел Меси в испанския шампионат и той е на трето място в класирането сред голмайсторите след Кристиано Роналдо /Реал - Мадрид/ - 28 гола, и Диего Коща /Атлетико - Мадрид/ - 27 гола.