Когато "трикольорите" ще участват в Световната лига и на световното първенство. Съперници на България в Лигата са САЩ, Сърбия и Русия. Двубоите на разменено домакинство ще се играят между 23 май и 6 юли.

"Лъвовете" ще играят домакинските си мачове в Двореца на културата и спорта във Варна, както и в зала "Арена Армеец" в София.

"Имаме много нови имена в отбора, това една нова група от младежи. Очакваме да се присъединят към нас и останалите играчи. В момента програмираме работата, за да се опитаме да се представим най-добре и в двете състезания. Непосредствената ни цел е Световната лига.

Ако повишим нивото си в мачовете в този турнир, възможно е да се представим доста по-добре и на световното първенство", коментира Камило Плачи, цитиран от БТА.

Италианецът ще обяви окончателния състав за мачовете от Световната лига на 30 април.

"Не съм много съгласен за това, което някои треньори казват, че в момента даден отбор е съсредоточен върху даден турнир. През 2008 година САЩ игра добре в Световната лига, успя да се класира на финалите благодарение на един спечелен гейм повече и след това американците спечелиха турнира на олимпийските игри в Пекин. Процесът на развитие на всеки отбор е много дълъг, както всяко едно занимание. Трябва да мине необходимото време", каза още Плачи В началото на май българите ще играят контролни мачове с Холандия.

В уикенда преди двубоите със Сърбия от Световната лига ще има и приятелски срещи с тима на Австралия.

"Има много нови момчета в отбора. Надявам се това лято най-после да спечелим някой медал. Ще бъде много трудно, сезонът на клубно ниво беше изключително тежък", коментира либерото на националния отбор и втори капитан Теодор Салпаров.

От лекарския щаб на тима потвърдиха, че за момента няма волейболисти със сериозни контузии.

"Има някои състезатели с леки травми, но всичко е в реда на нормалното. Ще възстановим състезателите след тежкия сезон на клубно ниво", коментира Динко Захариев, лекар на националния отбор по волейбол.

България започва днес подготовка в залата на НСА с наличните 16 състезатели.