Българинът се наложи с 6:1, 7:6(4), 6:2 над своя съперник след точно два часа игра, като четвъртфиналът между двамата беше изгледан специално от принц Уилям и херцогинята на Кембридж - Катрин, които бяха заели места в Кралската ложа на Централния корт.

Вижте снимки от победата на Григор>>>


Следващият съперник на Григор Димитров ще бъде сърбинът Новак Джокович, който победи хърватина Марин Чилич с 6-1, 3-6, 6-7, 6-2, 6–2. Димитров и Джокович имат четири срещи помежду си, като три от тях са спечелени от настоящия номер 1 в схемата на турнира във Великобритания и втори в света.

Димитров губи през 2012 в Шанхай, а също така и през 2013 в Инидън Уелс и на "Ролан Гарос" без спечелен сет. Българинът стигна до единствената си победа миналата година, когато отстрани Джокович в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид след 7:6(6), 6:7(8), 6:3.

С достигането си до полуфинал на "Уимбълдън" Григор Димитров си осигури 720 точки за световната ранглиста, както и 440 000 паунда от наградния фонд. Ако достигне до финал Гришо ще си гарантира 1200 точки, както и 880 000 паунда. Ако стане шампион – ще спечели 2000 точки и 1 760 000 паунда.

Първият сет беше перфектен за Григор Димитров. Той спаси разиграване за пробив още в първия гейм, който в крайна сметка успя да спечели след първата от много непредизвикани грешки на Мъри в целия мач. Българинът получи първия си шанс за пробив при 40:15 в четвъртия гейм и той дойде още при първото подаване на Мъри, с което поставеният под номер 11 в схемата поведе с 3:1. Димитров стигна до 40:0 в шестия гейм, а Мъри продължаваше да играе трагично на собствен сервис.

Шотландецът печелеше едва 50 процента на първо подаване и 20 процента на второ, което доведе до пробив на нула и 5:1 в геймовете. Българинът затвори частта от втория сет-бол и само за 25 минути на централния корт. Двамата тенисисти размениха по един гейм за 1:1 в началото на следващата част, а Димитров стигна до възможност за пробив във второто подаване на Мъри.

Шотландецът обаче се защити с допълнителни разигравания и поведе с 2:1. Българинът получи втори шанс за пробив в седмия гейм. Той не успя да спечели сервиса на Мъри от първия опит, но взе следващите две разигравания и поведе с 4:3 след 20-ата непредизвикана грешка на Мъри. Британецът обаче поведе с 30:0 в осмия гейм и двамата стигнаха до допълнителни разигравания.

Димитров обаче не успя да защити своя пробив и допусна такъв за 4:4. Димитров беше много близо до победа в 11-ия гейм, когато първо затрудни Мъри с техничен ретур, а след това върна първо подаване от 127 м/ч с уинър със скорост 94 м/ч.

В последствие българинът стигна до 40:15 и две разигравания за втория си пробив, но три добри сервиса върнаха Мъри в играта. Шотландецът започна допълнителните разигравания с ас, а след това не остави шансове на Димитров в гейм-бола, разтегляйки играта в двете страни на корта при всеки удар.

Григор Димитров започна тайбрека с мини-пробив, който беше бързо върнат от Мъри и двамата заиграха точка за точка до деветото разиграване. В него българинът успя да спечели отново сервиса на Мъри, след което взе с лекота собствените си две подавания и затвори сета. Третият сет тръгна отново гейм за гейм, но равенството между двамата се задържа само до шестия.

Мъри поведе с 40:15 на собствен сервис, но започна да греши във всеки удар, допускайки три непредизвикани и една двойна грешка, за да се стигне до нов пробив за Григор Димитров и аванс от 4:2. В последствие българинът спечели собственото си подаване и стигна до два мач-бола, като Мъри защити първия, но беше безпомощен във втория - Григор Димитров вече е на полуфинал.

"Много съм развълнуван и щастлив, че спечелих в три сета. Никога не е лесно да спечелиш мач срещу Анди пред погледа на родната му публика, но днес бях късметлия. По време на разгрявката усетих, че не е в най-добрата си форма, но и преди това бях много уверен, че ще се справя добре и ще играя много добър тенис. В първия сет имах добър ритъм, а в тайбрека успях да остана спокоен, което се оказа много важно. Третият сет държах нещата изцяло под контрол", каза Димитров след мача.