Олимпийският шампион и световен рекордьор в спринта на 100 и 200 метра Юсейн Болт (Ямайка) и треньорът му Глен Милс вярват, че спринтьорът може да бяга още по-бързо на предстоящото световно първенство през 2015-а година и на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016-а.

Изминаха пет години, откакто Болт постави световните рекорди на 100 метра - 9,58 секунди и на 200 метра - 19,19 секунди на световното първенство в Берлин. Този сезон обаче Болт е преследван от различни контузии.

Спринтьорът от Ямайка пропусна девет седмици тренировки след операция на лявото стъпало през март. Той обаче ще участва с щафетата на страната си на 4 по 100 метра на Игрите на Британската общност в Глазгоу.

"Всичко се свежда до това да бъдеш отдаден на спорта. Всяка година съм контузен в даден период от сезона, така че ключът към успеха е да се опазя от травми, да бъда по-фокусиран на пистата и да не се разсейвам с друго", заяви 27-годишният Болт пред агенция "Ройтерс" от тренировъчната си база в Кингстън.

"Опитвам да се завърна на пистата и да се концентрирам върху това, което трябва да свърша през този сезон. Чак тогава ще гледам към следващия. Мисля, че най-доброто за мен предстои. Ще се опитам да се освободя малко от задълженията си към спонсорите. Тогава мога да вложа много повече усилия и ще имам повече време да работя", допълни световният рекордьор.

Треньорът Глен Милс, който изведе Болт до шестте му олимпийски и рекордните десет световни титли, също вярва, че спринтьорът може да бяга още по-бързо.

"Не бих казал, че сме видели най-доброто от него. Мисля, че е способен на повече скорост, ако контузиите не прекъсват подготовката му", каза Милс, цитиран от БТА.