Чернокожият английски футболист Шей Лоугън от "Абърдийн" се оплака, че е бил обиден от Тонев през второто полувреме на мача между двата отбора в събота на "Селтик Парк".

Според обвиненията на Лоугън, българинът, който е преотстъпен на "зелено-белите" от "Астън Вила", му е казал: "Махни си ръцете от мен, черна п***о". Играчът на гостите първо е информирал за инцидента рефера Боби Мадън, след това и капитана на отбора Марк Рейнолдс и мениджъра Дерек МакИнис, а от "Абърдийн" веднага са съобщили на четвъртия съдия Крофърд Алън, както и ръководството на "Селтик".

Тонев обаче категорично е отрекъл обвинението, след като е бил разпитан по случая от мениджъра на "зелено-белите" Рони Дейла и от асистента Джон Колинс.

"Говорихме с играча и той подчерта, че отправените към него обвинения не са верни", коментира говорител на клуба от Глазгоу.

Агентът на футболиста Антони Раво също е разговарял с Тонев и отрече обвиненията. "Веднага, след като разбрах за обвинението, говорих с Александър. Той категорично отрече пред мен да е правил коментарите, за които е обвинен. Искам да добавя, че познанията на Александър по английски език не са толкова добри, така че не виждам как той би могъл да комуникира нормално и да обиди играча Шей Лоугън. Искам също така да подчертая, че Александър не е расист", заяви Раво.

"Александър и аз сме на разположение на Дисциплинарната комисия към шотландската футболна асоциация по всяко време в случай, че те искат да получат повече информация. Нашето единствено искане е случаят да бъде разрешен възможно най-бързо, за да изчистим името на Александър. Надявам се в медиите да не се спекулира по този въпрос", допълни агентът.

Българинът е заплашен с наказание с от 4 от 16 мача, ако бъде признат за виновен за расизъм. Шансовете за това са минимални, освен ако друг футболист не потвърди, че е чул изказването, за което Тонев е обвинен, или то не е записано от телевизионните камери.