Бившата състезателка Гала Леон стана първата жена, която ще води иберийците в турнира за купа "Дейвис", след като беше решено да замени подалия оставка Карлос Моя.

"Щеше да бъде по-добре да бъде назначен човек с пит в мъжкия тенис", коментира Тони Надал, който е наставник и чичо на Рафаел Надал. Той посочи, че е очаквал за капитан да бъде избран някой от водещите бивши играчи на Испания като например Хуан Карлос Фереро.

"Нямам нищо против нея, не я познавам и не знам какви са възможностите й. Надявам се, че ще свърши добре работата си, но на теория тя не би могла да познава добре мъжкия тенис, защото мъжкият тенис не е като женския", коментира още Тони Надал.

"Нямаше да имам никакви възражение срещу това решение, ако тя имаше десетина години опит с треньорска работа в мъжкия тенис", допълни той, цитиран от БТА.

Тони Надал обаче е категоричен, че Рафаел Надал ще продължи да играе в националния отбор на страната. 40-годишната Леон има 651 мача в турнирите на УТА като професионалистка и една титла в Мадрид през 2000 година, в сезона в който тя достига до рекордното си 27-о място в световната ранглиста.

След края на кариерата си тя е била треньорка на няколко тенисистки, а от юни е назначена за спортен директор в испанската федерация по тенис.