В група "А" в Анкара в директен сблъсък за първото място иберийките се наложиха над силния тим на Чехия с 67:43. Най-резултатна за победителките бе родената в Сейнт Винсент и Гренадини Санчо Литъл, която вкара 17 точки и овладя 14 борби, съобщи БТА.

В другата среща от групата Бразилия би Япония със 79:56 и продължава на осминафиналите в турнира заедно с Чехия. Доста по-малко интрига за първото място имаше в група "В", където тимът на Турция си бе осигурил крайния успех и протоколно победи аутсайдера Мозамбик с 64:54.

В мача за второто място Франция се наложи драматично над Канада с 63:59 и ще срещне Бразилия в следващата фаза. В групите "С" и "D" в Истанбул ситуацията доста напомни тази от Анкара. В третата група от Австралия и Беларус се срещнаха в пряк сблъсък за първото място, спечелен от световните шампионки за 2006 година с категоричното 87:45.

Най-резултанта за победителките беше Рейчъл Джери с 19 точки. В другия двубой Куба се справи с Република Корея със 73:57 и продължава напред за сметка на азиатките. В последната група интрига имаше единствено за втората позиция, спечелена от Сърбия след драматичен успех над Китай с 65:63, дошъл след обрат в последната четвърт.

Абсолютният фаворит САЩ пък разгроми Ангола с невероятните 75 точки разлика за крайното 119:44. Най-добра за американките беше Нека Огвумике, която записа "дабъл-дабъл" с 18 точки и 10 борби. Така четирите победители в групите ще пропуснат осминафиналите и спокойно ще очакват съперниците си в четвъртфиналите в петък.

Тази вечер е първата част от директната елиминация, като двубоите са: Чехия - Канада, Франция - Бразилия, Беларус - Китай и Сърбия - Куба.