Това му отрежда правото да представя България в световните финали във Валенсия, Испания, 24 - 30 ноември. Влъчков взе титлата след безапелационни победи в състезанията от Републиканския шампионат по картинг спорт, който се проведе от април до октомври тази година, съобщи КРОСС.

Състезателят на ЦСКА Картинг спорт събра 262 точки, с което се нареди пред съперниците си Давид Будев (второ място с 206 точки) и Николай Петров (3 място със 180 точки). Финалният кръг се проведе в Кюстендил на 25 и 26 октомври 2014 година.

Още в съботния манш Иван Влъчков подпечата шампионската си титла. Дори и на десета позиция той щеше да я грабне, тъй като имаше натрупани най-много точки от провелите се състезания през сезона. Бяха му нужни само 9 точки, за да се качи на най-високата стълбичка на края на годината. Маншът Влъчков завърши трети, въпреки че бе наказан за фалстарт с 3 секунди.

Неблагоприятните метеорологични условия направиха състезанието трудно и изключително драматично. В неделния старт, който бе по-скоро за престиж, на редуващи се сняг и слънце и на мокро трасе, Влъчков отново бе безкромпомисен и победи и в двата манша с огромна разлика, с което доказа отличната форма, в която се намира.

С купа и шампанско Иван Влъчков си тръгна от повечето състезания през сезона. Той си извоюва седем първи места от 12-те кръга на шампионата. Иван Влъчков е на 15 години. Роден е в София. Започва да се занимаа с картинг спорт на 9-годишна възраст в залата на ЦСКА. Първи забелязва таланта му Момчил Манчев, който спомага за по-нататъшното му развитие.

Истинска състезателна дейаност започва през 2010 година като първите му състезателни тестове се проведоха на заснежената писта Хасково. От тогава Иван Влъчков започва да се бори за шампионската титла. През 2012 той стана трети, а през 2012 се доближи още повече към нея, завършвайки на второ място след оспорвана борба със Симеон Симеонов от Хасково.

Иван Влъчков е от спортна фамилия и това му дава непримиримия дух към победата. Баща му Стамен Влъчков е бивш колоездач. Дядо му - Иван Влъчков - е работил с едни от най-добрите борци. Той е бил треньор на ЦСКА и на Националния отбор по свободна борба на България в златните години на силовия спорт, когато изгряват имената на Валентин Йорданов, Камен Пенев, Рахмат Сукра, Георги Калчев и др.

Бабата на Иван - Майя Николова - Нейчева - е професор по плувни спортове в НСА.