Все още има някакъв шанс Григор да влезе в действие до края на годината, ако той приеме поканата да бъде резерва на Финалите на световния тур. Българският тенисист не успя да се пребори с жестоката конкуренция за едно от осемте места в Лондон, но може да бъде изключително горд от постигнатото през изминалата година, предаде БГНЕС.

На 99 процента Гришо ще завърши годината като 11-ия най-добър тенисист в света, а за кратко той стигна дори и осмо място в ранглистата. С успеха си над Пабло Куевас във втория кръг на Мастърса в Париж Димитров закръгли победите си през сезона на 50, докато загубите му са 18.

Хасковлията успя да спечели три титли през годината, и то на три различни настилки. Той триумфира на престижната надпревара в Куинс Клъб, грабна трофея в Букурещ, а стигна и до титла от сериите АТР 500 в Акапулко. Безспорно най-силният момент за Гришо през 2014 година е достигането до полуфиналите на Уимбълдън. Той постигна пет победи на свещената трева в Ол Инглънд Клъб, включително и 3-сетов успех над защитаващия титлата си Анди Мъри.

На полуфиналите Димитров изигра отличен мач срещу световния номер 1 Новак Джокович, като огромната класа на сърбина му помогна да вземе два тайбрека, с които да стигне до победата в 4 сета. Българинът се представи много силно и на Откритото първенство на Австралия, където бе спрян от Рафаел Надал на 1/4-финалите.

На US Open стигна до 4-ти кръг, а разочарованието бе Ролан Гарос, където Гришо загуби още първия си мач от Иво Карлович. Димитров се отличи също така с полуфинали на турнирите от сериите Мастърс в Рим и Торонто. Хасковлията завършва сезона с актив от 3645 точки и над 2,5 милиона долара, спечелени от наградни фондове.

Откакто влезе в професионалния тенис, Димитров показва сериозно израстване през всяка година, като за 7-ми пореден път завършва сезона на по-предна позиция в ранглистата от миналия. Ако тази положителна тенденция продължи и през следващата година, той ще завърши сезона в топ 10 на света.

Григор отстъпи на Мъри и се сбогува с Париж