Кандидатурата е приета единодушно на днешното заседание на Изпълкома на БФС. Договорът на Петев е за три години и влиза в сила от 1 януари 2015-а.

На поста Ивайло Петев заменя Любослав Пенев, който бе уволнен миналия месец заради неубедителни резултати.

"За мен е голяма чест да бъда селекционер на родината. Ще направим всичко възможно с моя екип да измъкнем максимума от точки в тези квалификации. Ще опитаме да изградим стил на игра, който да радва всички привърженици на футбола. И в близко бъдеще да участваме на голям форум", коментира Петев при официалното си представяне, предаде БТА.

Помощник треньор в щаба на Петев ще бъде Алекси Желязков, а треньор на вратарите Любомир Шейтанов. Петев вярва, че отборът още има шанс за класиране на Евро 2016. Умерен оптимизъм демонстрира и президентът на БФС Борислав Михайлов.

"Докато има теоретична възможност за класиране, ще се борим. Целта е третото място в групата. Целите са нови лица в отбора, нов подбор", каза Михайлов.

По отношение на подбора на играчите за националния отбор, Петев каза: "Всеки може да бъде част от националния отбор. Ще играят тези, които са в най-добра моментна форма. Който дойде, трябва да дава повече от 100 процента за доброто на отбора".

"Имах и други предложения, но мисля, че избрах най-доброто. Хвърлям се в дълбоката вода", каза още Петев.

Петев стартира треньорската си кариера през 2009 г. в тима на Любимец, където беше играещ наставник. След това той води Лудогорец в периода 2010–2013 и спечели две шампионски титли с разградчани и по една Купа на България и Суперкупа на страната.

През 2013 г. Петев трябваше да оглави Левски, но крайни фенове осуетиха това и го прогониха от "Герена". "Сините" привърженици съблякоха фланелката на "Левски" от Петев когато той трябваше да бъде представен като треньор на "Левски"

После треньорът застана начело на кипърския АЕЛ Лимасол.

Йордан Лечков: Искам националният отбор да има