Словашкият бранител вкара в глава в седмата минута на добавеното след центриране на Адам Лалана от корнер от дясно. Главният рефер Майкъл Оливър назначи 9-минутно продължение, след като играта беше спряна за дълго в началото на второто полувреме, тъй като именно Шкъртел пострада, след като Оливие Жиру неумишлено го настъпи по главата.

Защитникът на домакините беше превързан и продължи, а в края се превърна в герой за мърсисайдци. Преди това "Ливърпул" поведе в последната минута на първото полувреме след точен удар по тревата от границата на пеналта на Фелипе Коутиньо.

Радостта на домакините не беше дълга, тъй като в последните секунди преди почивката Матийо Дебюши изравни с глава след асистенция също с глава на Матийо Фламини. "Арсенал" поведе с втория си точен удар в мача в 64-ата минута.

Санти Касорла проби от ляво и от аутлинията върна към непокрития Жиру, който отблизо прокара топката между краката на Брад Джоунс за 2:1 за лондончани. "Ливърпул" опита да натисне, но всичко изглеждаше загубено, когато във втората минута на допълнителното време резервата Фабио Борини получи втори жълт и червен картон за опасна игра след високо вдигнат крак при единоборство с Касорла.

Въпреки че останаха с човек по-малко, домакините не се предадоха и стигнаха до няколко ъглови удара, при един от които центрирането на Лалана беше превърнато в гол от Шкъртел.