На полуфиналите Уилямс победи сънародничката си Медисън Кийс (САЩ) със 7:6(5), 6:2 за 84 минути. Номер 1 в схемата доминираше във втория сет, в който направи два пробива. При 5:1 Кийс отрази седем мачбола в гейм, който продължи 13 минути.

След това обаче при свой сервис Уилямс стигна до крайния успех с 13-ия си ас в мача.

"Доволна съм, че отново съм финалистка. Не дойдох тук с подобни очаквания към себе си. Чувствам се добре физически. Всеки ден се подобрявам и очаквам с нетърпение финала", заяви Уилямс след мача, цитирана от БТА.

Американката, която има 18 титли от турнирите от Големия шлем, ще играе на финала в Мелбърн за пръв път след 2010-а година, когато спечели петата си титла от Откритото първенство на Австралия.

В другия полуфинал Мария Шарапова победи сънародничката си Екатерина Макарова с 6:3, 6:2 за 87 минути и за четвърти път в кариерата си се класира за финала в Мелбърн. Шарапова, която е шампионка от Откритото първенство на Австралия през 2008-а година, се нуждаеше от 10 минути, за да спечели първия си сервис гейм в двубоя, но след това поведе с 3:0.

При 5:3 тя спечели сета след гейм на нула, а след това поведе с 4:0 и до края на мача нямаше проблеми.

"Бяха две дълги седмици до финала, но съм много щастлива. Бях концентрирана срещу съперничка, която можеше да ми създаде проблеми. Сега ще отпразнувам победата и ще се готвя за битката в събота", заяви Шарапова след успеха.

Серина Уилямс има 16 победи в 18 срещи срещу Шарапова. Рускинята няма успех над световната номер 1 в последните 11 години. Уилямс и Шарапова ще запазят първото и второто си място в световната ранглиста, независимо коя от тях ще спечели финала.

Шарапова можеше да измести Уилямс от върха само, ако спечели титлата, а американката не се класира за финала. Медисън Кийс пък направи дебют в топ 20 на ранглистата на УТА.