Джокович победи със 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0 Анди Мъри (Великобритания) на финала. Това беше неговата осма титла от турнири за Големия шлем, като до момента сърбинът не е печелил само тази от откритото първенство на Франция, съобщи БТА.

Вижте снимки от финала>>>

Мъри пък загуби за четвърти път на финала в Мелбърн от също толкова участия. Мачът започна отлично за Новак Джокович, който успя да спечели подаването на Мъри в четвъртия гейм. Сърбинът, поставен под номер 1 в световната ранглиста и в схемата на турнира в Мелбърн, поведе с 40:0 в сервис-гейма на британския си съперник и въпреки че Мъри успя да вземе едно от разиграванията, Джокович проби с печеливш удар от форхенд.

Сърбинът защити пробива си в петия гейм, но в седмия Анди Мъри стигна до допълнителни разигравания. Именно в тях Джокович изпита болки в палеца на дясната си ръка и не успяваше да връща умело топките към полето на Мъри. Той пък върна пробива след три продължителни разигравания, като всяко от тях завърши с непредизвикана грешка от страна на сърбина.

Двамата продължиха да играят по-силно на сервис на противника, отколкото на свой собствен, което доведе до нови два пробива и 5:5. Джокович спечели лесно своето подаване, Мъри отговори с чист гейм до 6:6 и първият сет щеше да бъде решен с тайбрек. Първият мини-пробив в него беше дело на Мъри още на старта, а в последствие британецът дори стигна до 4:2.

Джокович обаче спечели три последователни разигравания и в крайна сметка победи в тайбрека. Джокович спечели подаването на Мъри в третия гейм на втория сет, с който сложи и началото на 12 поредни спечелени разигравания. Мъри играеше доста слабо в тези моменти от мача и изглеждаше изтощен, но британецът спечели собственото си подаване в седмия гейм и намали изоставането си, а печеливш удар от форхенд му осигури и пробив в осмия.

Серията на поставения под номер 6 в схемата Анди Мъри продължи до 12-ия гейм, когато Джокович спаси разиграване за сета и той също трябваше да бъде решен в тайбрек. В него британецът все пак успя бързо да поведе с 6:2 и в крайна сметка затвори втория сет с форхенд при 7:4.

Третият сет стартира отново с игрово превъзходство на Мъри и британецът спечели подаването на Джокович, след което защити успеха си на собствен сервис за 2:0. Сърбинът обаче бързо върна пробива и изравни резултата, а в осмия гейм отново успя да спечели гейм при сервис на своя съперник, за да поведе в сетовете след 6:3 в третия.

Мъри започна четвъртия сет с ас, но британецът едва ли е очаквал това, което се случи в последствие. Той направи три непредизвикани грешки в сервис-гейма си и го загуби, а Джокович не само защити този пробив, но направи втори за сета и поведе с 3:0.

С това сърбинът отказа изтощения Мъри, а нов пробив, този път без спечелена точка за британеца, реши окончателно мача и Джокович спечели петия си трофей в Мелбърн.

Хингис и Паес спечелиха титлата на смесени двойки