Ако това се случи страната ни със сигурност няма да има отбор на Олимпиадата в Рио де Жанейро догодина.  

Практиката на IWF, ръководена от унгареца Тамаш Аян, е да изважда именно за такъв период държави, които са изгорели с целите си отбори, ако не платят глоба. По принцип налаганите глоби на човек са 50 000 долара, тоест нашите трябва да пратят 550 000 долара. При нас обаче допингът е рецидив и санкцията може да е доста по-голяма - от 600 000 до 1 000 000 долара.

След като министърът на спорта Красен Кралев заяви, че държавата няма да плати глобата, а самата федерация няма никакви други допълнителни приходи от спонсори, съдбата на отбора ни е ясна - две години аут.

Подобен казус имаше и през 2008-а, когато пак 11 души изгоряха, а Весела Лечева заяви, че няма да плаща санкцията. След това в бюджета на щангите за 2009-а обаче бяха добавени 465 000 долара и така реално държавата покри санкцията. След това Свилен Нейков, който замести Лечева, заяви, че това не е било правилно и ще си търси парите, но в крайна сметка нищо не стана.

Въпреки скандала сега Неделчо Колев не смята да подава оставка като президент на федерацията. Той ще изчака разследването на ситуацията от страна на Министерството на спорта и тогава ще реши как да се действа оттук насетне.

Защото има и друг вариант - след като минат 12 месеца глобата ни да бъде намалена и тогава да бъде платена.