Юбилейното издание на игрите ще се състои на 19 април на бейзболното игрище в Благоевград.

Световноизвестни спортисти, зашеметяващи демонстрации на екзотични спортове, 15 вида дисциплини, благотворителна кампания и барбекю са само част от изненадите, които десетите олимпийски игри на Американския университет в България ще предложат на публиката и състезателите.

Петкратната световна шампионка и двукратна олимпийска вицешампионка Станка Златева и Симеон Щерев ще наградят победителите в края на надпреварата. В допълнение на звездните личности динамична демонстрация на капоейра (бразилско бойно изкуство) ще разгорещи още повече зрителите. По традиция спортните ентусиасти от АУБ ще премерят сили на футбол, волейбол, баскетбол, 100 м. бягане, дълъг скок.

Отборният дух ще се тества в дърпане на въже, а програмата ще предложи и познатата народна топка, а студенти с по-приключенски дух ще катерят осемметрова стена. За втора поредна година най-издръжливите спортисти ще имат възможността да се докажат в дисциплината маратон, която ще се състои на 18 април.

С всяка изминала година интересът към спортната олимпиада се покачва, а многобройните изненади привличат все по-голям интерес не само от страна на представители на университета, но и на жители на Благоевград, заявиха от АУБ. Тази година се очакват повече от 700 участници и гости.

Организатори на събитието за поредна година са студентите от клуб "Olympics" към АУБ.

"Ние в "Olympics" вярваме в идеята, че спортът е незаменима част от живота на успелите хора и именно затова се опитваме да насочим вниманието на студентите към дейности, които ще ги накарат да се борят за успеха и да усетят насладата от постижението", каза президентът на клуба Калоян Василев.

"Главната цел на игрите е да промотира активния начин на живот, който ни учи на дисциплина, точност и воля. Друга важна характеристика на Олимпиадата е приобщаването на хора от множество националности, а по този начин показваме, че спортът е прекрасно средство за сплотяване на хора от различни култури", добави президентът на студентския спортен клуб.