Домакините взеха аванс от 1:0 победи в серията до три успеха, а втората среща ще се играе в понеделник отново в Правец, информира БТА. 

Домакините взеха солиден аванс в първия период, записвайки серия от 14:0. Павел Маринов сложи край на близо четири минути без кош за "Балкан" с точно изпълнение на наказателен удар за 28:10 в полза на "Лукойл". В края на частта домакините водеха с 31:13.

Втората четвърт също започна с убедителна преднина за  "Академик" - 15:5. Отборът от Ботевград не успя да се съвземе от удара и разликата за домакините достигна до 24 точки - 53:29.

След почивката ролите на съперниците се размениха изцяло. "Балкан" направи силна серия и спечели частта с 31:14. По този начин изоставането на гостите беше едва седем точки (60:67) след изиграването на 30 минути от мача.

Три минути след началото на четвъртия период резултатът беше равен 72:72 след тройка на Павел Маринов. "Лукойл Академик" също отговори с точен изстрел от далечна дистанция на Браун, давайки началото на силна серия за домакините, които поведоха с 82:72. Две тройки на Павел Маринов върнаха "Балкан" в двубоя, като авансът на "Лукойл" беше само 4 точки. В самия край "студентите" не успяха да вкарат повече кошове, а нова тройка на Мартин Маринов фиксира крайното 82:81. Балкан дори имаше шанс да спечели, но Педжа Стаменкович не успя да реализира последното нападение в мача, което беше в полза на "зелените".

Даниел Браун беше най-полезен за "Лукойл Академик" с 21 точки, а 18 отбеляза съотборникът му Христо Захариев. Никола Драгович реализира 12 точки и овладя 10 борби. Резервата Тери Смит се отличи с 10 точки и 5 борби.

За гостите капитанът Павел Маринов беше най-резултатен със 17 точки. Иван Лилов добави още 15 точки и 6 асистенции. Педжа Стаменкович също изигра силен мач и се включи от скамейката с 13 точки и 8 асистенции. Друга резерва Мартин Маринов записа 11 точки за "Балкан".