Преди малко повече от две седмици специализираната прокуратура внесе за втори път в съда обвинителния акт срещу бизнесмена и още девет души, обвинени в организирана престъпна група, укривала ДДС, информира БТА.

Ганчев е сочен за неин ръководител. Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в захарни заводи в Бургас и Девня.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември миналата година, но съдът го върна за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. На Гриша Ганчев са повдигнати обвинения за ръководител на групата, че умишлено склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането ДДС на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури, както и за закана за убийство на ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Разследването установило, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставала чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД, припомнят от прокуратурата. "Лозев" ЕООД пък е собственост на бившия футболен съдия и съдийски шеф Ичко Лозев.