Заради скандалът генералните спонсори на футболната централа ще загубят милиони долари в световния футбол, компании като Кока-Кола, Адидас, Макдоналдс и Виза, натискат ФИФА да се "прочисти".

От Виза казаха, че ако ФИФА не промени ядрото си със силни и устойчиви етични практики, ще прекратят спонсорството си. Американските власти разкриха, че има девет футболни ръководители сред 14-те задържани и ако бъдат признати за виновни те ще прекарат 20 години в затвора.

Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения, извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнира за световната купа, като включват договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите.

Изданието твърди, че ще има обвинение за над 10 висши ръководители, а присвоената сума е над 150 милиона долара.

"Сеп Блатер трябва да се оттегли от поста президент на ФИФА", каза Грег Дайк, президент на английската ФА, която загуби домакинството на Мондиал 2018 от Русия.

"Няма как да се върне доверието във ФИФА, докато Блатер е на власт", допълни Дайк.

Европейските федрации настояват за шестмесечно отлагане на президентските избори и прекратяване на Конгреса на ФИФА.

"Този скандал показа за пореден път, че корупцията е пропита дълбоко в културата на ФИФА", казаха от УЕФА в изявление, цитирани от БГНЕС.

Бившата звезда на Бразилия Ромарио също се надява, че ще има промяна в структурите на организацията.

"Надявам се, Блатер да бъде сменен. Надявам се, въобще нещата да се променят", каза Ромарио.

Блатер, който не е сред заподозрените, остро осъди действията на служителите си.

"Такова поведение няма място във футбола и ние ще се уверим, че свързаните с това, ще бъдат изключени", каза Блатер в комюнике.

Малко по-рано ФИФА обяви, че след процедурата, започната от американското правосъдие, временно сваля от длъжност 11 души, сред които и един от нейните вицепрезиденти - Джефри Уеб.

Ние ще продължим да работим с компетентните власти и ще полагаме най-големи усилия да изкореняваме всякакво неуместно поведение във ФИФА, за да си възвърнем доверието у нас, каза Блатер.

УЕФА призова ФИФА да отложи конгреса


Сеп Блатер: Това е труден момент за футбола