И двата гола за успеха на чилийците вкара Едуардо Варгас. Перу игра в намален състав от 20-а минута след червен картон на Карлос Самбрано за високо вдигнат крак. Във втори пореден мач домакинът Чили получава числено превъзходство след спорни червени чартони, предаде БТА.

Ситуацията в 20-а минута се оказа ключова в мача. С човек повече Чили получи сериозно предимство и успя да се възползва от това. Варгас откри резултата в 42-а минута с добавка, след като топката се отби от гредата след центриране на Алексис Санчес.

Перу успя да изравни в 61-а минута след автогол на Гари Медел, който засече топката в собствената мрежа след центриране отдясно. Равенството се задържа едва три минути.

В 64-а минута Медел подаде на Варгас, който с мощен удар извън наказателното поле направи 2:1 за Чили и хвърли в екстаз публиката на стадиона в Сантяго. В спор за трофея Чили очаква победителя от другия полуфинал тази вечер Аржентина - Парагвай.

Чилийците никога не са печелили Копа Америка, а за последно бяха на финал в турнира през 1987 година, когато губят от Уругвай с 0:1.