Договорът на 28-годишния плеймейкър е за пет години, а каталунците ще платят 34 милиона евро на "Атлетико" и още седем милиона при определени постижения от страна на играча.

Каталунците обаче няма да могат да използват футболиста поне до януари, когато изтича наложеното им от ФИФА ембарго за привличане на нови играчи.

"Барселона" беше санкционирана заради нарушаване на правилата при трансфери на непълнолетни футболисти. От друга страна, преди предстоящите избори за президент на клуба, "Барселона" се управлява от административна комисия, което прави сделката доста странна.

"Футболен клуб "Барселона" и "Атлетико Мадрид" постигнаха споразумение по трансфера на Арда Туран в каталунския клуб. "Барселона" си запазва правото да продаде играча обратно на "Атлетико" до 20 юли", се казва на страницата на "Барселона".

На 18-и юли са изборите за президент на "Барселона" и ако новоизбраният не хареса Арда или сделката, то той има право да го продаде обратно на "Атлетико" за по-малко от 10 процента от трансферната сума, която вече е договорена за преминаването на Ноу Камп.

"Аз ще се нагърбвам с организацията на атаките. Мога да задържам топката и да помагам на съотборниците ми да търсят позиции, дори ако това ще означава фаулове срещу мене. Преди първия съдийски сигнал съм много горещ, много възбуден, но когато започне мачът ставам напълно спокоен", каза пък Арда Туран по повод трансфера, цитиран от БТА.