Британецът Анди Мъри загуби първите два сета от втория кръг срещу французина Адриан Манарино, но в крайна сметка успя да го победи с 5:7, 4:6, 6:1, 6:3, 6:1.

Преди двамата тенисисти да излязат на корта едва ли някой е помислял, че Мъри може да загуби първите два сета. Британецът, поставен под номер 3 в схемата, има два трофея от турнири за Големия шлем, като единият от тях е именно в САЩ от 2012 година.

Той е бил четвъртфиналист в последните 18 турнира за Големия шлем, докато Манарино все още преследва първата си титла в професионалния тенис. Освен това, 35-ият в света никога не е печелил повече от един мач на четирите големи турнира в САЩ, Австралия, Великобритания и Франция.

Манарино обаче проби Мъри още в първия гейм. Само час по-късно той спечели началния сет, а след още 45 минути игра французинът поведе с 2:0 в частите и турнирът за неговия съперник изглеждаше приключил.

"В този момент просто си казах, че трябва и мога да спечеля този мач. Имах време да го направя", каза Мъри.

Въпреки проблемите, дошли от настинка през седмицата, Мъри направи своя осми пълен обрат на турнири за Големия шлем и победи Манарино. Той не позволи болестта да го откаже от надпреварата, както това се случи с други 12 негови колеги от основната схема до момента. Повечето от тях, включително Джак Сок в четвъртък, страдаха и от тежки контузии, които изпиха силите им.

"Той играе доста нестандартно, а и аз не се чувствам особено комфортно днес. Щастлив съм от начина, по който обърнах резултата. Щастлив съм и от това, че имах сили да го завърша така", заяви британецът след края на двубоя.

Манарино пък каза: "Той търсеше дълго време своя ритъм на игра и в крайна сметка го намери".

Роджър Федерер намери този ритъм още на старта в мача си срещу белгиеца Стив Даси. Последваха 46 срещу 8 печеливши удари и в крайна сметка швейцарецът, номер 2 в схемата, спечели с 6:1, 6:2, 6:1 малко преди края на деня. Точно по това време пък се случваше най-голямата изненада до момента, след като чехкинята Петра Цетковска водеше и в крайна сметка изхвърли от турнира датчанката Каролине Возняцки.

По подобие на Мъри, Станислас Вавринка също трябваше да изстрада своята победа. 2-кратният победител от турнири за Големия шлем доказа колко важни могат да бъдат опитът и здравата психика, след като победи 19-годишния кореец Хьон Чун в три тайбрека при 7:6(2), 7:6(4), 7:6(6).

Швейцарецът заби 26 аса в полето на противника и изпрати 62 печеливши удара. Поставеният под номер 6 в схемата Томаш Бердих от Чехия също не допусна изненада, побеждавайки австриеца Юрген Мелцер със 7:6(2), 6:1, 6:3. В четвъртък вечер най-високопоставеният отпадащ беше хърватинът Иво Карлович, който отстъпи с 6:7(3), 6:3, 6:3, 2:6, 6:7(4) на чеха Иржи Весели.