Това става ясно от съдебното решение за стартирането на процедурата по несъстоятелност.

Датата, от която дружеството фактически е било неплатежоспособно, е 31 декември миналата година. Коефициентът на ликвидност на ЦСКА е 0,0050, или половин стотинка за лев. Процедурата обаче е прекалено сложна и дълга, като това със сигурност не е окончателно прието.

Според юристи обаче, според заключенията на вещото лице датата за несъстоятелност може да бъде дръпната и за по-рано, пише 24 часа, цитиран от БГНЕС.

Те обаче са категорични, че всъщност несъстоятелността застига ЦСКА единствено при Александър Томов и Александър Тодоров. По времето на “Титан” не е било така. Перничаните са покрили 39,6 милиона дългове. Томов не само не е върнал дългове, както твърдеше през януари, но е натоварил ЦСКА с 22 милиона.

В съдебното решение е вписано, че коефициентът на ликвидност рязко пада през второто шестмесечие на миналата година, докато преди това е бил в допустимите граници. ЦСКА е бил на загуба от 2009 година насам. Тогава тя е била 11,079 милиона. След това пада на 983 000 лева. Най-тежко е положението през 2012 година, когато достига 22,102 милиона.

Общо дълговете на дружеството надвишават 33 милиона лева, като се увеличават с всеки изминал ден. Така ФИФА удари поредната глоба на “червените” на стойност от 4000 франка заради забавянето на парите на бившия вратар на клуба Якуб Дивиш.

Датата на несъстоятелността означава, че под наказателна отговорност може да попадне Александър Тодоров като изпълнителен директор. Той не е информирал съда за състоянието на дружеството и е изплатил суми, които са неизискуеми. За това се носи и наказателна отговорност. Част от кредиторите смятат да заведат искове към него за това, което се е случило, и смятат да доведат нещата до прокурор. Под ударите могат да попаднат и представителите на “Лира инвестмънт”.

Единствено Александър Томов не фигурира никъде в документите. Сега синдикът може да си поиска обратно всички суми, които са получени от Стойчо Младенов и други футболисти, които са били извън трудовите им възнаграждения. Всъщност делото, по което стартира процедурата по несъстоятелност, е било напълно допустимо.

ЦСКА наистина дължи 104 120,68 лева на строителната фирма “Юнис”, след като е издало фактури за свършена работа. Пернишката компания бе наета да направи обновление на базата на ЦСКА в “Панчарево”. След това обаче нищо не бе построено, защото ДНСК хвана “червените”, че нямат никакви строителни книжа.

Според съдебното решение базата е на Министерството на отбраната, а е предоставена само на Министерството на спорта. Така се стига до събарянето на всичко, което е било ремонтирано, и вещото лице на съда не може да установи точно какви дейности са били извършени от “Юнис”.

Съдията е отчел и факта, че ЦСКА сам е подкрепил искането за стартиране на процедура по несъстоятелност със своя молба от това лято.