Надпреварата ще се проведе от 1 до 7 февруари 2016 година в "Арена Армеец София" и ще носи името "Гаранти Коза София Оупън". Бюджетът на състезанието е 2 800 000 лева, като Министерството на младежта и спорта ще подпомогне организацията с 500 000 лева. Наградният фонд на турнира е около 450 000 евро, а договорът е за три години с опция за продължаването му.

"Изключително щастлив и горд съм, че днес имам честта да анонсирам пред българската общественост факта, че страната ни за пръв път ще бъде домакин на ATP турнир. Много мечтахме за този турнир, много усилия положихме и съм изключително щастлив, че България ще има възможност да посрещне най-добрите тенисисти в света. Това нямаше как да бъде възможно без подкрепата на нашите партньори от "Гаранти Коза", които са основния спонсор и инвеститор в турнира. Българската федерация по тенис също положи огромни усилия във всякакъв аспект да бъдем домакини на това състезание", каза Красен Кралев.

Министърът беше категоричен, че Министерството на младежта и спорта ще подкрепи не само организационно, но и финансово този проект, защото България трябва да заеме достойно място на световната тенис карта не само, защото има представители сред най-добрите мъже и жени тенисисти, но и за да покажем нашите качества като добър организатор на събития от най-висок ранг.

"Този шанс, който ни се предоставя, е много добър за България. Вярвам, че това ще даде и възможност на Григор Димитров да участва пред българска публика в турнир от най-висок ранг през месец февруари," посочи Кралев.

Председателят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков благодари на министър Кралев за участието и приноса му към това домакинство.

 "Радвам се, че многобройната българска публика ще може да гледа на живо тенис от световно ниво. Въпреки краткото време ще се справим с изискванията за добрата организация и протичане на състезанието," категоричен бе Стефан Цветков.

Освен в "Арена Армеец-София", организаторите предвиждат тренировките и някои квалификационни мачове да се играят в зала "София", която предстои да бъде реновирана.

Изпълнителният директор за България на генералния спонсор "Гаранти Коза" Осман Ерден Билгинер благодари на министър Кралев и на Стефан Цветков за възможността представляваната от него компания да участва като съорганизатор на това събитие.  

"Поздравления и успех. За нас е голяма чест да бъдем спонсор на такъв голям турнир", заяви Билгинер, цитиран от БТА.

България е приемала турнири за мъже от подобен ранг през далечната 1980 и 1981 г., когато структурата на световния тенис е била коренно различна и все още не е съществувал ATP-турът.