Първата ни ракета загуби от именития швейцарец с 4-6, 6-3, 1-6, 4-6 в двубой от трети кръг на Откритото първенство на Австралия. Това бе мач №5 между двамата тенисисти и Гришо остава без победа срещу своя идол, който днес стана автор на победа №300 в кариерата си в турнири от Големия шлем, предаде БГНЕС.

В първия сет един пробив на швейцареца му бе достатъчен за спечелване на частта. Българинът се пропука в така важния в тениса седми гейм и после не успя да го върне. Във втория сет ситуацията бе сходна, но този път в полза на българина. Гришо проби сервиса на Маестрото в четвъртия гейм и удържа преднината си.

Третият сет обаче тръгна зле за най-добрия ни тенисист - Федерер поведе с 2-0, а после стигна до още един пробив и в крайна сметка спечели убедително частта с 6-1. В четвъртия сет опитният Федерер отново стигна до пробив, който Димитров не успя да върне и швейцарецът триумфира в мача.

Съперничеството между двамата започна в Базел през 2013 г. (6-3, 7-6), а швейцарецът спечели и следващите три мача - през 2014 г. пак в Базел (7-6, 6-2), 2015 г. в Бризбейн (6-2, 6-2) и отново в Бризбейн преди две седмици (6-4 6-7, 6-4).

Григор Димитров стартира участието си в тазгодишното издание на "Аустрелиън Оупън" с победа над италианеца Паоло Лоренци в три сета, след което се наложи над аржентинеца Марко Трунхелити с 6-3, 4-6, 6-2, 7-5.

В миналогодишния турнир той стигна до четвърти кръг.

Роджър Федерер ще играе в следващия кръг на "Аустрелиън Оупън" 2016 с белгиеца Давид Гофен.