Организацията също така остави членството на Русия в олимпийския комитет, информира БТА. 

Всяка международна спортна федерация ще решава сама за себе си дали да допусне руски спортисти на Олимпиадата в Рио. Това решение бе взето на днешния изпълком на МОК, на който бе обсъдено предложението да отстраняване на руските спортисти от Олимпиадата.

На 18 юли Световната антидопингова агенция УАДА представи доклад за разследване във връзка с манипулиране на допинг пробите на руски спортисти от Зимната Олимпиада в Сочи през 2014. В тази връзка УАДА препоръча на МОК и международните спортни федерации да отстранят руските спортисти от участие на Игрите в Рио.

МОК обяви, че ще проведе юридически консултации по въпроса за евентуално отстраняване на руснаците, но в крайна сметка решението дали да има руснаци на Игрите бе оставено на федерациите по съответните видове спорт.

От МОК обаче няма да допускат до Рио руски спортисти с предишни провинения за допинг, дори да са изтърпели вече наказанията си. На пръв поглед в това число попада елитната състезателка по плуване Юлия Ефимова.

Допуснатите до Олимпиадата руски спортисти ще бъдат подложени на строг допинг контрол, съобщиха още от организацията.

Руската лекоатлетка Юлия Степанова, която бе основен информатор по разкритията на германската ARD за допинга в руския спорт, не получи разрешение от МОК да се състезава като неутрален участник на Олимпиадата.

Олимпийското село в Рио отвори врати

МОК няма да допусне руски спортисти на Игрите?