В много здрава битка 25-годишният българин успя да се наложи над 16-ия в света Лука Пуй от Франция с 6-7 (3), 7-6 (0), 6-4 за 2 часа и 25 минути игра.

Въпреки че в края на втория сет бе много близо до отпадане, Димитров демонстрира характер и страхотна игра и напълно заслужено се поздрави с крайния успех.

Първият сет премина без пробиви, като и двамата тенисисти печелиха сравнително лесно своите подавания. Единствената възможност се откри пред българина в 5-ия гейм, но Пуй устоя и вземе гейма си. В последвалия тайбрек 22-годишният французин успя да поведе с 2-0 след грешка на Григор. Първата ни ракета намали до 4-3, но след това усети болка в лявото бедро, което допълнително улесни задачата на Пуй, който спечели сета след 7-3.

Втората част започна подобно на първата с много равностойна игра и от двамата тенисисти на корта. След като първите четири гейма преминаха без пробив в последвалия пети гейм 16-ият в света французин успя да пробие и да поведе с 3-2. Най-добрият ни тенисист обаче не се отказа и успя да върне пробива в точния момент. В десетия гейм Пуй сервираше за мача, но със страхотна игра Димитров изравни за 5-5. Двамата спечелиха последвалите си подавания и отново сетът трябваше да се реши с тайбрек. В него обаче Григор бе повече от безапелационен, спечелвайки с разгромното 7-0.

Добрите изяви на първата ни ракета продължиха и в третия сет. В петия гейм 20-ият в света българин получи две възможности за пробив, който бе факт още от първия опит. Димитров затвърди преднината си на свой сервис и поведе с 4-2. До края Григор не изпусна инициативата и спечели срещата с 6-4.

На четвъртфиналите първата ни ракета ще срещне победителя от двубоя между Рафаел Надал, поставен под №2, и Адриан Манарино от Франция.