В пробата й е открито наличието на забраното вещество „клостерол”.

Йохауг, която е и двукратна носителка на Световната купа, е била тествана на 16 септември, а на 3 октомври излязъл и резултатът.

Забраненият стероид се е съдържал в слънцезащитен балсам за устни, който е бил предписан от лекаря на норвежкия национален отбор Фредрик Бендиксен. Преди да прибегне до използването му 28-годишната Йохауг е била уверена от Бендиксен, че в него не се съдържа нито едно вещество от забранения списък на Световната антидопингова агенция (УАДА), съобщи БТА.

Лекарят пое цялата вина за грешката си.

"Аз съм съкрушена и объркана, че попадам в такава трудна ситуация. Мисля, че не е справедливо и напълно незаслужено, въпреки че осъзнавам своята отговорност за медикаментите, които използвам", заяви ски бегачката, известна сред феновете на "белия керван" с прякора си "Зайчето на Дюрасел".

От местната федерация допълниха, че "ситуацията е сериозна" и ще бъде свикана спешна среща, за да бъде обсъдено положението.

Това е втори скандален случай със ски-бегач от скандинавската страна в рамките на тази година.

През юли трикратният носител на Световната купа при мъжете Мартин Сундби бе лишен от титлите си и наказан за два месеца от Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) заради употреба на медикаменти за третиране на астма.