Организаторите на едно от седемте азиатски състезания в календара обявиха, че се оттеглят от най-популярната автомобилна надпревара заради големите разходи за домакинство и ниската възвръщаемост.

"Винаги е тъжно, когато трябва да се сбогуваш с член от семейството на Формула 1. В продължение на две десетилетия малайзиските фенове доказаха, че са едни от най-страстните привърженици в спорта", заяви президентът и изпълнителен директор на Формула 1 Шон Братчис, цитиран от "Дневник".

Още през октомври спортният министър на Малайзия Хаири Джамалудин обяви, че настоящият двегодишен договор с Формула 1, който изтича през 2018 г., няма да бъде подновен.

Днес обаче стана ясно, че състезанието на 1 октомври тази година ще е последното на пистата "Сепанг".

"Кабинетът реши да прекрати договора, считано от 2018 г. Причината е ниската възвръщаемост за страната в сравнение с разходите за домакинство", заяви премиерът на Малайзия Наджиб Резак.

Страната неизменно посреща стартове от Формула 1 от 1999 г. По неофициална информация причината за предсрочното оттегляне е кризата в "Петронас".
Държавната петролна компания е генерален спонсор на състезанието в Куала Лумпур.

"Петронас" обаче ще продължи да бъде спонсор на световния шампион "Мерцедес" като част от своята маркетингова стратегия", обяви Наджиб.

Държавните средства, отпуснати за домакинството през 2018 г., ще бъдат пренасочени към други моторни спортове, модернизация на пистата "Сепанг" и обучение на бъдещи пилоти за Формула 1 от Малайзия, уточни премиерът.