Ботас излезе начело на колоната още след старта и запази водещата си позиция до карирания флаг в Гран при на Русия.

Финландският пилот на "Мерцедес" завърши с време 1:28:08.743 часа и с 0.617 секунди пред Себастиан Фетел от "Ферари", чийто съотборник Кими Райконен финишира на третото място.

Люис Хамилтън пък остана четвърти с "Мерцедес".

Фернандо Алонсо отпадна още преди старта на състезанието, след като получи проблем с болида на "Макларън" по време на загряващата обиколка. Това маркира първият случай от 2005-а година насам, в който испанецът не успя да започне състезание.

Заради забавянето с изтеглянето на автомобила на Алонсо, състезанието беше съкратено с една обиколка до 52, като още в първата се получи и голямата изненада. Лидерите започнаха бавно, Ботас се възползва и оглави класирането във втория завой, а малко по-късно темпото бе намалено с автомобил по сигурността заради катастрофа между Ромен Грожан и Джолиън Палмър.

Ботас остана пред Фетел, Райконен и Хамилтън след подновяването на състезанието, а британецът постепенно загуби скорост и получи проблеми с охлаждането, което реално го извади от битката за победа.

След 20 тура начело в Сочи, Ботас удвои обиколките в кариерата си, в които е водил в състезание. Фетел пък съкрати преднината на финландеца до 3.2 секунди в 26-та обиколка, а една по-късно Ботас влезе в питлейна за смяна на гумите със супермека смес и излезе от него зад Хамилтън, който намери решение на проблемите с прегряването, но все още се движеше с почти секунда по-бавно от лидерите.

Фетел се задържа на пистата няколко обиколки повече от останалите, но след работата в гаража отново бе на 3 секунди зад Ботас. В следващите обиколки темпото в челото се запази, но грешка на Ботас в 13-ия завой на 39-та обиколка съкрати близо секунда от изоставането на Фетел от първото място. Освен това, финландецът увреди и предна лява гума, а германецът получи моментално информацията чрез отборното радио и бе длъжен да увеличи скоростта.

Само десет обиколки преди края той водеше с около секунда и половина, а от гаража на "Мерцедес" му предложиха помощ със съвети, но той отказа.

"Искам да говорим по-малко в последните обиколки", отсече Ботас, който преследваше първа победа в кариерата си.

В крайна сметка Ботас удържа късната атака на Фетел и спечели първа победа в кариерата си, което го остави на трето място в генералното класиране с актив от 63 точки. Хамилтън е втори със 73 точки, а Фетел е лидер с 86.