Германецът, който е 4-кратен световен шампион, завъртя 78-те обиколки за 1:44:44.340 часа, а победителят в квалификациите Райконен завърши на 3.145 секунди с най-добрия си резултат за сезона, съобщи БТА.

Люис Хамилтън пък бе едва седми с "Мерцедес" и вече изостава с 25 точки от Фетел, който няма как да бъде изместен от върха дори при отпадане в следващия кръг в Канада.

На старта не се получиха изненади и Кими Райконен защити мястото си от квалификациите, водейки пред Себастиан Фетел и Валтери Ботас в първия завой. Финландецът набра аванс от 1.3 секунди пред германския си съотборник във "Ферари" до третата обиколка и продължи да върти по-бързи турове на градските улици в Монако, а в седмата дори счупи рекорда на пистата с над една секунда.

Фетел се отдалечи на близо две секунди от Райконен след първите 20 минути на състезанието, а Люис Хамилтън срещаше огромни затруднения, след като се наложи да стартира 14-и. Той изпревари Стофел Вандорн още преди първия завой, но успя да стигне само до 12-а позиция и след 15 обиколки вече беше на над 27 секунди от двата болида на "Ферари". А това е цяло спиране в бокса и отгоре.

След като изоставането му продължи да нараства, Хамилтън се обърна към механиците на "Мерцедес" с думите:

"Изглежда ли добре болидът? Почти няма сцепление, а управлението е ужасно". Фетел ускори след изминаването на 15 обиколки и постави нов рекорд на трасето с 1:16.197 минути, за да съкрати с близо половин секунда аванса на Райконен. И въпреки че изостана временно от своя съотборник, германецът се възползва напълно от гумите със супермека смес, а в 38-та обиколка записа ново най-добро време в Монако с един тур в рамките на 1:15.587 минути.

Фетел влезе в бокса обиколка по-късно, водейки с 20 секунди пред Райконен, а при излизането си от питлейна вече имаше над една секунда аванс, която растеше с изминаването на всяка обиколка на улиците в Монако. В 46-та обиколка разликата беше 6.7 секунди и битката между двамата бе решена. При Хамилтън обаче нищо не беше сигурно. Британецът коригира проблемите и в същата обиколка влезе в гаража на "Мерцедес" за нови гуми, а при излизането на пистата се върна седми и пред Ромен Грожан, изоставайки с около 35 секунди от третия в класирането Даниел Рикардо от отбора на "Ред Бул".

"Как е темпото ми?", попита Хамилтън своите механици. И този път отговорът беше положителен: "Много е добро. Всъщност, най-доброто от всички на пистата".

Британецът се доближи допълнително до местата на подиума, след като състезанието беше забавено от катастрофа на Паскал Верлайн. Неочаквано, същото направи и Маркус Ериксон, и то по време на автомобил по сигурността на пистата, а при подновяването на надпреварата Вандорн се блъсна в стената.

Пет обиколки преди края Хамилтън беше вече на седем секунди от подиум, но пред него трафикът стана твърде голям и той финишира седми.

Фетел спечели третата си победа за сезона, докато пък Райконен надделя в битката за третото място с Дани Рикардо. Пред Хамилтън завършиха още Валтери Ботас, Макс Ферстапен и Карлос Сайнс.