Причината е, че УЕФА приема ПФК ЦСКА-София като нов клуб, след като на 30 юни 2016 година с решение на Лицензионната комисия на Българския футболен съюз ПФК ЦСКА-София ЕАД прие името и взе лиценза на ПФК Литекс-Ловеч АД.

Според правилата на УЕФА, обаче, всеки нов клуб няма право да участва в европейските клубни турнири в следващите три години. Така евроцентралата не позволява на софиянци да участват в Евротурнирите през 2017/2018 и 2018/2019.

"УЕФА реши да отхвърли искането за изключение, направено от Българския футболен съюз във връзка с правото на ПФК ЦСКА-София да участва в състезанията под нейна егида. Това решение беше взето във връзка с член 12(2) и (3) от правилника за кандидатстване за лицензиране и "тригодишно правило".

Българският футболен съюз, чрез своя президент Борислав Михайлов, подаде молба за изключение от правилото в УЕФА на 12 май 2017 година и положи всички усилия да сътрудничи и да убеди организацията, че това искане е добре обосновано. Въпреки това, след внимателно обмисляне, УЕФА реши, че ПФК ЦСКА-София след промяната на своята законова структура през месец юни 2016 година е в конфликт с член 12 и "тригодишното правило". Като последствие, ПФК ЦСКА-София не може да кандидатства за лиценз за клубните турнири на УЕФА за следващите два сезона (2017/2018 и 2018/2019).

Решението е взето във връзка с подобни прецеденти с други клубове, свързани с тригодишното правило, Жалгирис Литва, Университатя Крайова и Дери Сити", се казва в становището на УЕФА.

Изваждането на армейците от евротурнирите също така означава, че "Левски" се класира директно в Лига Европа, а четвъртият в класирането на Първа лига ще приеме "Верея" в бараж на 4 юни за последната квота за турнира.