Мачът между тях бе от втория кръг на турнира по тенис за мъже в Щутгарт.

На четвъртфиналите германецът ще срещне своя сънародник Миша Зверев, който надви със 7:6(1), 6:2 друг германец - Яник Ханфман.

Федерер поведе с 40:0 на Хаас в първия гейм и с втория си шанс за пробив поведе с 1:0. Швейцарецът спечели подаването на германеца и в седмия гейм за 5:2, след което затвори сета на нула.

Двамата си размениха по един пробив в третия и четвъртия гейм на втория сет, който беше решен с тайбрек. В него Хаас не се възползва от три разигравания за сета и в крайна сметка швейцарецът стигна до обрат и шанс да спечели мача, но не го използва. Хаас спечели следващите две точки, а Федерер направи двойна грешка в 18-ото разиграване и германецът изравни сетовете.

Федерер получи три възможности за пробив в четвъртия гейм на третия сет и ги пропиля, а Хаас се възползва от единствения си шанс в следващото подаване на швейцареца и поведе с 3:2. Федерер бе напът да върне пробива в следващия гейм, но отново пропиля златен шанс. Този път той не се възползва от цели четири брейкбола. В крайна сметка мачът продължи гейм за гейм и Хаас спечели с втория мачпойнт.

"Тази победа означава много за мен, защото играх у дома. След като спасих мачбол във втория сет, отпуснах ръката и започнах да играя свободно. Щастлив съм и даже съм малко шокиран. Честно казано, не очаквах да спечеля, а просто исках да зарадвам зрителите и семейството ми.", каза Хаас.

След отпадането на Федерер, Григор Димитров стана играчът с най-висок ранг на турнира. Българинът, поставен под номер 2, играе утре срещу поляка Йежи Янович, като прякото предаване ще започне около 16 часа по Евроспорт 2.