19 факта за Федерер след трофей номер 19

17 юли 2017 Редактор: Динко Гоцев
Виж 1 снимка
Сн.: БТА
Роджър Федерер
След 19-ата победа на Роджър Федерер в турнир от Големия шлем, светът се надпреварва в оригинални заглавия и суперлативи.

Маестрото спечели безапелационно на "Уимбълдън" и визитката му е най-впечатляващата в тениса. Но в нея невинаги може да намерите някои от 19-те факти, които ще ви представим тук.

Вероятно част от причината е, че около Федерер никога не е шумно и липсва истерията, която създават около себе си, с помощта на социалните медии, големите модерни звезди на спорта.

1. Роджър е с паспорт на Южна Африка, освен швейцарския. Той можеше спокойно да се състезава с този флаг срещу името си, майка му е от тази страна.

2. На 12 решава да играе тенис, а не футбол, в който - поне по думите на треньора му - изобщо не е бил по-слаб към тази възраст. И днес с удоволствие гледа футбол, фен на "Базел", италианския "Рома" и Лео Меси.

3. На 16 години приключва с вегетарианството, дотогава не яде месо и животински продукти. Просто не ги харесва. Благодарение на Марк Росе, друг швейцарски тенисист, и на треньора си тогава, разбира колко е важно менюто му да е по-пълно за спортната форма. Днес не се подлага на никакви диети.

4. Стефан Едберг и Борис Бекер - двамата тенисисти, на които опитва да подражава в първите си години на корта. Едберг му бе треньор за 2 години.

5. Спечелил е доста пари от наградни фондове, разбира се, но особено цени двата си приза от турнира в Гщаад - две крави. Едната кръщава Жулиет, а другата - Дезирее.

6. Трябваше да служи в швейцарската армия като младеж, но е освободен заради хронични проблеми с гърба. Странно за тенисист...

7. Среща бъдещата си съпруга Мирослава Вавринец на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Тя се отказва от тениса 2 години по-късно.

9. Имат две двойки близнаци - Шарлин Рива и Мила Росе (на 8), както и Лео и Ленарт (на 3).

10. Фондацията му "Тайгър Федерер", основана през 2003-а, наскоро се похвали с над 20 милиона евро, набрани и използвани по предназначение в помощ на деца с физически недъзи.

11. През 2013-а извърши "най-доброто дело на живота си", по неговите думи. В кампания на фондация за борба с рак, трябваше да се срещне с Беатрис Тиноко, 17-годишно момиче, преборило болестта. Просто трябваше да и даде автограф и да се снима с нея.

Вместо това Роджър я заведе на Централния корт на "Уимбълдън", поигра тенис с нея, запозна я с повечето звезди, трениращи на околните кортове, а накрая я взе и на пресконференцията си. Там тя се разплака след невероятния ден, който имаше. И Роджър се разплака.

12. Участва в яхтени надпревари за любители и полупрофесионалисти край френските брегове, като в първите години дори се впускаше в тях с фалшива самоличност, за да не предизвиква медийно внимание.

13. Идеалният му почивен ден (пак по неговите думи): Плуване, сладолед за децата в парка и филм у дома с Мирка.

14. На негово име в Швейцария още не кръщават много неща, въпреки че е легенда. Само една малка уличка в Бил носи името "Алее Роджър Федерер".

15. Появи се няколко пъти на концерти на AC/DC, слуша ги и преди мач.

16. Свири на пиано. Но не го прави пред хора извън семейството, защото "нивото е трагично" (негови думи).

17. Пее на караоке само една песен, защото смята, че е ужасен певец. Тя е: "Fly away" на Лени Кравиц.

18. Отказа се от услугите на PR специалист в екипа си, какъвто имат всички топ играчи. Ролята изпълнява Мирка, която има диплома за това.

19. Най-хубавият комплимент, който е чувал за себе си?

В един коментар за телевизия Джими Конърс казва: "Живеем в ера на тениса, в която си или експерт на червено, или на трева, или на твърди настилки... Или си играч от задна линия, или специалист на мрежата... Алтернитивата на всичко това е просто да си Роджър Федерер, той може всичко!".
Стани фен във Facebook

АНКЕТИ

18 Март 2018

Трябва ли нападателят на ЦСКА Фернандо Каранга да бъде санкционирван заради навика си да празнува своите голове с жест "прерязано гърло"?

Резултати
01 Март 2018С коефициента на кой отбор ЦСКА-София трябва да бъде допуснат от УЕФА да участва в европейските клубни турнири? 05 Декември 2017Справедливо ли бе решението на МОК да отстрани Русия от участие на олимпиадата в Пьончанг 2018, допускайки само отделни руски спортисти да се състезават под неутрален флаг?