Според изданието, загубата на отбора от "Лукойл Академик" в 26-ия кръг със 76:108, както и победата в последния двубой с "Черно море Тича" във Варна с 94:62, са били отчетени за съмнителни.

Компанията "Спортрадар" бе наета от родната федерация, за да следи всички срещи от Националната Баскетболна Лига, Купата на България и женското първенство през изминалия сезон. Освен въпросните двата мача с участието на Рилски спортист оттам са посочили на централата, че имат съмнения в редовността и на победата на "Левски 2014" над "Спартак" в Плевен със 76:73 в 19-ия кръг.

"Спортрадар" се води световен лидер в анализирането и лансирането на спортните данни и дигиталното съдържание. Компанията прави мониторинг на съмнителни залози в много видове спорт и идентифицира подозрителни дейности и нередности.

"Тема спорт" припомня, че "Рилски спортист" загуби от "Лукойл Академик" с 32 точки, макар на полувремето да изоставаше с едва 5.  

В другия споменат мач на отбора от Самоков - във Варна, домакините явно бяха отписали срещата и на полувремето изоставаха с 10 точки, а в третата част пасивът бе 29! След тази среща ръководството на "Черно море Тича" е привикало свои играчи на полиграф заради съмнения в участия в нелегални действия.

В мача "Спартак Плевен" - "Левски 2014" домакините водеха с 13 точки преди последната четвърт, в която вкараха само 14, докато сините отвърнаха с 30, за да постигнат обрат.