Мениджърът доведе това лято в "Манчестър Сити" футболисти на стойност 240 милиона евро.

Ако добавим и предишните два трансферни прозореца (тази зима и миналото лято), в които Пеп харчеше парите на шейховете от Абу Даби в Манчестър, трансферите му са за общо 453 милиона евро.

За сравнение, в "Барселона" за четири години Гуардиола купи играчи за 341 млн., а в "Байерн" за 3 сезона се ограничи до 203 милиона за трансфери. Общата сума, дадена от отборите, водени от каталунеца за деветте години кариера като наставник, е 988,4 милиона евро.

Най-скъпите играчи, взети от Пеп през периода, са: Златан Ибрахимович, от "Интер" в "Барселона" за 69,5 милиона евро. Бенжамин Менди, от "Монако" в "Сити" за 57 млн. Джон Стоунс, от "Евертън" в "Сити" за 55,6 млн. Кайл Уокър, от "Тотнъм" в "Сити" за 51 млн. Лирой Сане, от "Шалке" в "Сити" за 50 милиона.

Статистиките показват, че похарчените пари носят успехи на треньора.

Той спечели по три титли на Испания и Германия, два пъти Шампионската лига, три Купи в родината му и 2 с гранда от Мюнхен.

Отборите на Гуардиола печелят и поне по 2 точки средно на мач - в "Сити" коефициентът му е точно 2.0 на двубой, с "Байерн" - по 2.41 точки, а с "Барселона" - по 2.36 средно.