Турнирът е през ноември в зала "O2 Арена" и в него участват традиционно осемте най-успешни тенисисти за календарната година.

Те са класирани в алтернативна ранглиста на официалната световна на ATP, където точките се акумулират не само в рамките на годината, а се пренасят от сезон в сезон. Към момента Григор Димитров е девети в ранглистата "Надпреварата за Лондон", като има 1925 точки. А в общата класация на ATP е под номер 10.

На практика обаче българската звезда е в осмицата, тъй като Новак Джокович няма да играе до края на годината с травма. А именно сърбинът е номер 7 (2585 т.).

Неговото решение да почива до старта на 2018 г. отваря пътя на Григор, но всичко това може да се промени до края на октомври, когато приключват турнирите, даващи точки за финалния "Мастърс".

Първите 10 в списъка с най-добрите в мъжкия тенис за 2017 г. и на път към Лондон към момента са:

1. Рафаел Надал

2. Роджър Федерер

3. Доминик Тим

4. Стан Вавринка

5. Марин Чилич

6. Александър Зверев

7. Новак Джокович

8. Анди Мъри

9. Григор Димитров

10. Томас Бердих.

Разликата между българина и преследвача му в списъка е малка - 20 точки в полза на Григор.

Съвсем не е изключено да се отвори и още едно място в осмицата от настоящите асове в нея. Анди Мъри е под въпрос с травма в бедрото, като още се чака решение дали ще се оперира и ще пропусне сезона, или ще мине терапия и може да е готов още за US Open.

Хипотетично и той може да отстъпи позиция на човек извън осемте, както се случи с Джокович.