Това стана факт, след като в третия си мач от група "D" на предквалификациен кръг надигра Поругалия с 91:65 (28:11, 26:18, 22:19, 15:17).

Това бе трети успех за тима на Любомир Минчев и само тежко поражение при визитата на Беларус в последния евентуално би могло да лиши трикольорите от първата позиция в групата.

Срещата в Ботевград премина под пълния контрол на домакините, които взеха аванс от цели 17 точки още след началните 10 минути. Българският тим показа отличен баскетбол, в който изпъкваше комбинативната игра, подсигуряването в защита и добрата стрелба от далечно разстояние, а в началото на третата четвърт разликата достигна до 34 точки.

Българският отбор завърши срещата с 26 асистенции и 12 точни стрелби от тройката от 26 опита. Най-резултатен за България бе Александър Везенков с 21 точки. Дий Бост остана с 15, а Димитър Димитров, за когото това бе първи мач в тези квалификации, завърши с 14 точки. За Португалия 16 точки вкара Фабио Лима, а с 14 остана Томас Барозо.

Последният мач на България от първия етап на квалификациите за Световното е в сряда в Минск срещу домакините от Беларус.