Ирина Фатеева е играла под флага на СССР през 80-те години. Средна тенисистка, известна само из републиките на бившия Съюз.

Съпругът и Александър Зверев има повече популярност, като през 80-те два пъти печели турнира "Дружба", на който участват и български асове в спорта.

Победител и в надпревара у нас през 1982-ра, както и три пъти шампион на сингъл на СССР. Но не са световни звезди.

В началото на 90-те, след разпадането на Съветския съюз, решават, че щастието е далеч на Запад. През 1991 г. Александър Зверев става треньор в едно градче в Германия, носещо името Мьолн. Съвсем скромно като население и мащаби, но с големи амбиции да развива детски и юношески спорт.

В това време синът му Миша е на 4 години и мястото е идеално да расте. Малкият се ражда в Москва, но бързо става "германец". Семейството се мести в Хамбург и продължава да води тренировки в местен тенис клуб, а по това време в страната този спорт изживява изключителен подем.

През 1997 г. се ражда и второто дете - Александър, който вече си е кореняк - от Хамбург.

"В семейството се говори на руски, но само когато сме всички заедно - казва днес таткото. - Децата ми са европейци, германци. Не знаят нищо за СССР, но обожават руска кухня и говорят езика като майчин."

По-малкият от двамата - Саша Зверев, загатва за невероятно бъдеще в тениса. Брат му Миша също е играч от ATP тура, но изглежда големият талант е концентриран в Александър.

Той е на 20 години, но вече има 6 титли от ATP тура, като пет от тях дойдоха през тази календарна година. Спечели два поредни "Мастър 1000" във Вашингтон и сега в Монреал, където победи на финала Маестрото. Федерер каза добри думи за него: "Концентриран, разнообразен и с голямо бъдеще.".

За сравнение брат му Миша е в елита от 10 години, има общо 3 титли и никога не е стигал по-нагоре от 25-а позиция в ранглистата (сега е 68-и).

Саша е номер 6 в света в момента, като влиза в надпреварата в Синсинати с мисъл дори за място в петицата до края на годината. Пред него са Рафа Надал и Роджър Федерер - здрави и готови за игра.

Анди Мъри и Стан Вавринка може да не се появят на корта и на US Open, а за Новак Джокович това е сигурно. Това значи голяма загуба на точки за тях, а и сериозни крачки напред за Зверев. Да, делят го близо 900 пункта от Джокера (№5), но като нищо ще ги навакса още през тази календарна година, в която сърбинът повече няма да играе.

А е само на 20. Саша е най-младият играч в топ 10 с голяма разлика (втори е Доминик Тийм, №8, на 23 г.). Бъдещето може би му принадлежи. Особено, след като се разправя вече и с най-силните. Федерер влезе в неделния финал с 16 поредни победи и един загубен сет от последните 37 играни. А Зверев дори не му даде да направи пробив...

За десерт само още един факт: Букмейкърите смятат, че Саша има съвсем прилични шансове да спечели US Open с коефициент 1:10. А за Синсинати са още по-смели - 1:7, трети фаворит след Надал и Федерер!

Това зверче от Хамбург може да се окаже следващата голяма работа в мъжкия тенис, колкото и историята да ни учи да не прибързваме с такъв тип прогнози.