Двубоят е от голямо значение за българина, който преследва място сред четъртфиналистите на турнира в Охайо.

Победа над аржентинеца ще има и голям отзвук в дългосрочен план, защото осигурява завръщане в топ 10 на ранглистата от понеделник.

В момента Григор е №11 с прогнозни 2800 точки за следващата седмична ранглиста, а десетият Милош Раонич ще има твърдо 2870 след края на седмицата, тъй като отказа участие в Синсинати. Димитров ще добави 90 точки към актива си при успех на Дел Потро и няма как да не е пред Раонич в понеделник.

Не е само това залогът на Централния корт днес. При успех Григор отива на четвъртфинал, където го чака победителят от двубоя между руснака Карен Хачанов (№32) и Юичи Сугита (Япония, №46). Съвсем не страшни съперници...

А и пътят към финала изглежда поразчистен след отказването на Раонич и Роджър Федерер от турнира, защото най-тежкият възможен съперник на полуфинал като ранкинг е Джон Иснър (№19).

Така финалистът, излъчен от долната половина на схемата, може да играе чак в мача за титлата със съперник от топ 10 - Рафа Надал или Доминик Тийм.

Разбира се, това са само сметки. И веднага е добре да се добави, че Григор Димитров не е побеждавал Дел Потро досега - пет мача, пет успеха за аржентинеца.

Любопитно, двамата играха редом в турнира на двойки в Синсинати и отпаднаха във втория кръг.