Какво знаете за индийската Супер лига и за този отбор, който вероятно ще се окаже последен за най-голямата звезда на България през новия век?

Вероятно, не много.

Ето тогава един пътеводител за мястото, където отива 36-годишният Бербатов в последното си футболно пътешествие.

"Керала Бластърс" е базиран в град Кочи, който е столица на щата Керала.

Пристанището на югозападния бряг на Индия е едно от най-красивите места в страната, а населението му е около 2 милиона.

Клубът е част от Суперлигата на Индия, създадена като атракцион, който да привлича публика и да запали страната по футбола. В Индия спорт №1 е крикетът, който вълнува всеки от децата до най-възрастните.


"Керала Бластърс" стигна финал на миналия сезон, където загуби с дузпи от "Атлетико Колката". В редовния сезон отборът бе на второ място. Мачовете си играе на 61-хилядния стадион "Джавахарлал Неру", който през миналия сезон записа най-висока посещаемост от 54 000, а средната е около 40-45 хиляди.

Това значи, че Бербатов със сигурност ще играе пред повече запалянковци в домакинските си мачове, колкото го гледаха във всички досегашни негови отбори без "Манчестър Юнайтед". ЦСКА, "Леверкузен", "Тотнъм", "Фулъм", "Монако" и ПАОК имат по-малка средна посещаемост от тази на "Бластърс".

Тимът е най-популярният в страната и извън нея и първи мина 1 милион последователи в туитър, като набливажа толкова и във фейсбук. Останалите индийски клубове са далеч от такава онлайн подкрепа.

Лигата е доста слаба като футболно равнище, мачовете са зрелище заради атракции като паркираните зад вратите модерни автомобили, които се разиграват на томбола, фойерверките над стадионите и по 1-2 звезди в отборите. Не и заради качеството на играта.

Повечето звезди, минали през Индия, бяха на преклонна футболна възраст. Алесандро дел Пиеро, Диего Форлан, Йон Арне Рийзе, Флоран Малуда и други големи звезди играха в Лигата, но за по един сезон. А той е кратък - от ноември до март, както ще е и сега.

Прякорът на "Бластърс" е "Жълтата армия" заради цвета на екипите на отбора.

Заплатата на Бербатов ще е над 800 000 евро, което ще е рекорд. Досега Диего Форлан държеше постижението за най-добре пратен играч в Супер лигата с около 790 000 евро на сезон.

Разстоянието между София и Кочи е около 6260 километра, като полетите отнемат между 11 и 13 часа, в зависимост от маршрута (възможности са прекачвания през Доха или Истанбул).

Часовият пояс на Западното индийско крайбрежие е с 2:30 часа напред спрямо България (ако тук е 16 часа, там е 18,30).

В атака Бербатов ще си партнира с голмайстора от Канада Йън Хюм, който в два сезона поред е топ реализатор на Лигата с общо 18 попадения, но... за големия съперник "Атлетико Колката". Сега там е Роби Кийн, добър приятел на Димитър, а двата отбора са сочени за фаворити №1 и №2 за титлата.

В тима на Бербатов са треньорът Рене Мюленстейн, с когото работиха във "Фулъм" и "Манчестър Юнайтед", Уес Браун (играха заедно за "червените дяволи") и Пол Рачубка (юноша на "Юнайтед"), както и още двама чужденци: сърбинът Неманя Лакич-Пекич и ганаецът Къридж Перкусон.