Независимо как ще завърши неделния финал срещу Ник Кирьос (след 23 ч българско време, пряко по Мтел спорт 1), българинът ще спечели достатъчно точки от надпреварата в Охайо, за да прескочи не един, а двама конкуренти в листата.

Така от понеделник Димитров ще е №9 с актив от 3310 или 3710 точки, в зависимост от изхода на финала. И в двата случая те ще са достатъчни, за да е пред Милош Раонич и Кей Нишикори, които стартираха седмицата на 9-о и 10-о място съответно.

Нещо повече - Григор смело може да погледне още нагоре до края на календарната година и сезона в тениса. Ситуацията над него е следната: Пети е Новак Джокович с 5325, шестият Александър Зверев има 4470, седмият Марин Чилич загуби 1000 пункта в Синсинати и е с 4155, а осмият Доминик Тийм има 4030.

Джокера няма да играе до януари, което гарантира, че ще е зад Григор, губейки много точки от турнирите, в които няма да защити натрупаните миналата година активи.

При успех довечера, Димитров ще е много близо до Тийм и Чилич, а и недалеч от Зверев.

И с играта, която показва в момента, може да се надява да завърши сезона твърдо в топ 10 и дори в местата пето-осмо в мъжкия тенис.