Докато Америка следеше новините от движението и пораженията, нанасяни от урагана "Ирма", испанецът мина като бедствие през съперника си на финала, както го направи и в целия турнир.

Това е трета титла на Рафа, наричан Крал на клея, на кортовете на "Флъшинг Медоус". И той спокойно ще носи титлата Крал на Ню Йорк, поне за година.

Испанецът не остави никакви шансове на Андерсън, който играеше първия си финал от турнир в Големия шлем. Надал е с 16 титли от елитните четири надпревари, като само Роджър Федерер (19) е пред него в историята.

Двамата с Маестрото поделиха по 2 турнира от Шлема през 2017 г., като Рафа взе и титлата в Париж (десета) от любимия му "Ролан Гарос".

Победата в Ню Йорк се оказа първа за Надал на твърди кортове от 2014-а, когато спечели турнира в Доха. А два трофея от Големия шлем в една година Матадора не бе вдигал от 4 сезона.

31-годишният непримирим боец от Майорка не игра почти година, възстановявайки тялото и психиката си за нови битки. Презареждането даде великолепни резултати и Надал е №1 в ранглистата с близо 2000 т. пред втория Федерер. Не се вижда как до края на 2017 г. испанецът може да загуби лидерската си позиция.

"Цялата година е невероятна за мен - каза Надал в интервюто си на корта след триумфа. - През януари бях изненадан от играта си, днес - вече не толкова. Но след близо две години непостоянство и проблеми, случващото се през 2017-а е изключително."

"Удрях топката добре и се чувствах отлично на корта - каза Андерсън. - Но самата мисъл, че срещах Рафа в първия си финал, сякаш повлия. Не виждам какво можеше да направя по-добре."

Явно - нищо. Южноафриканецът записа повече уинъри - 32 срещу 30, и повече асове - 10 на 1, но и кошмарно повече непредизвикани грешки (40 срещу 11). Рафа е шампион с три загубени сета и три победи по пътя, наваксани след изоставане.

Ето и целия му поход къв финала:

Душан Лайович (Сърбия) 7:6, 6:2, 6:2

Таро Даниел (Япония) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2

Леонардо Майер (Аржентина) 6:7, 6:3, 6:1, 6:4

Александър Долгополов (Украйна) 6:2, 6:4, 6:1

Андрей Рубльов (Русия) 6:1, 6:2, 6:2

Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) 4:6, 6:0, 6:3, 6:2.