Там словенците ще срещнат защитаващият титлата си тим на Испания.

В един от най-интересните и вълнуващи срещи от шампионата възпитаниците на сръбския специалист Игор Кокошков успяха да удържат победата, въпреки силния финален щурм на балтийците.

След поделено надмощие през първото полувреме, след което Латвия дори се оттегли с аванс от 55:51, Словения пое инициативата и в началото на последната четвърт дръпна с 13 точки при 79:66. Латвийците не се отказаха и 1:51 минути преди края стигнаха до само точка пасив при 92:93, но словенците удържаха.

Лука Дончич беше лидер да победителите с 27 точки и 9 борби, а капитанът Горан Драгич добави 26 точки и 8 асистенции. Звездата на балтийците Кристапс Порзингис завърши с 34 точки, 16 от които в четвъртата част.

По-рано защитаващият титлата си отбор на Испания достигна за десети пореден път до полуфиналите на Еврошампионата след 84:72 над Германия. Иберийците решиха мача в края на третата четвърт, когато дръпнаха с 12 точки в резултата и успяха да запазят аванса до края.

Най-полезен за победителите бе Марк Гасол с "дабъл-дабъл" - 28 точки и 10 борби. Неговият брат - Пау, добави 19 точки. За Германия се отличи Денис Шрьодер с 27 точки, Даниел Тайс добави 15.