Идеята е на Роджър Федерер и неговия щаб, но е взаимствана от други спортове, където сблъсъците на отбори от континенти са традиция.

Например в голфа, където "Райдър Къп" е магнит за интерес от целия свят, противопоставяща Америка срещу Стария континент. В петък в Прага започва първият в историята турнир за "Лейвър Къп", носещ името на Род Лейвър, легендарен австралийски тенисист от миналото.

Отборът на Европа ще срещне този на останалия свят, като капитани - разбирай наставници, са Джон Макенроу (на сборния тим) и Бьорн Борг (на европейците).

Събитието е грандиозно, цветът на световния тенис не само от действащите играчи ще е там. Значими фигури от последните 40 години в играта пристигнаха в Прага, за да са част от историята.

Двата отбора са съставени от по шестима състезатели, като програмата е тридневна и във всеки от дните ще има по 3 сингъла и един мач на двойки.

Настилката е твърда, а регламентът - в 2 от 3 сета. Интересното е, че победите стават по-ценни с напредването на програмата, като в петък успех в мач ще носи една точка, в събота - 2, а в неделя - 3. Така се вдига градуса на напрежение и емоции.

Идеята е турнирът да се провежда всяка година, 2 седмици след края на US Open. Засега е сигурно, че надпреварата през 2018-а ще е в САЩ. Генерален спонсор е JP Morgan, а интересът в Прага е огромен.

Билетите отдавна свършиха, а на площад в центъра е издигната дори фензона, като всеки ден от седмицата преди старта по една от звездите се среща с фенове и раздава автографи.

Съставите са впечатляващи - 10 от 12-те участници са в топ 20, а пет - в топ 10. За съжаление Григор Димитров, който е номер 9 в света и шести сред европейците в ранглистата (без контузените Мъри и Джокович), не получи покана за шоуто в Прага.

Ето ги и съставите:

Европа:
Роджър Федерер, Рафаел Надал, Александър Зверев, Марин Чилич, Доминик Тийм и Томаш Бердих.

Световен отбор:
Сам Куери, Джон Иснър, Ник Кирьос, Джак Сок, Франсес Тиафо и Денис Шаповалов.