В актуалната класация на топ 10 в мъжкия тенис българската звезда е с 3575 точки, като в следващите седем дни няма участие и няма да печели/губи актив.

От десетте най-добри на турнири в Китай (Ченду и Шенжен) се включват само Доминик Тийм и Александър Зверев, но дори да ги спечелят, прибавените точки за тях ще са сравнително малко (205 и 150 съответно). А и към момента и двамата са пред Григор.

Разликата с деветия Стан Вавринка е 35 точки, но швейцарецът също няма да играе в турнир в следващите 2 седмици. В Шенжен ще се включи Давид Гофен (№12), но дори при краен успех в надпреварата, белгиецът ще е на 700 точки зад Григор.

На 2 октомври започва китайското приключение за Димитров, който първо ще играе на турнира в Пекин, където има да брани цели 300 точки. През миналата година игра финал там срещу Анди Мъри и загуби.

От 8 октомври Григор влиза в "Мастърс" на Шанхай, където ще защитава едва 45 точки. Добро представяне отвъд Китайската стена му гарантира, че няма да излезе от топ 10 до края на 2017 г.

След азиатските емоции идват турнир в Стокхолм (от 16 октомври) и парижкия "Мастърс" и, ако Григор е сред осемте най-високо класирани за годината тенисисти след него, участие във финалния турнир за годината в Лондон.